2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Átveszi az agglomerációs közlekedést az állam

2016. január 14., csütörtök 16:26, frissítve: hétfő 11:45

A vasút és a Volán bevonásával államosítják az agglomerációs közlekedést, a kormány a HÉV-et is kész átvenni.

Átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését az állam a fővárostól – jelentette be Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: készen állnak a hév átvételére is, amelyet akár a MÁV-ba is integrálhatnak. Az elővárosi közlekedést a vasúttársaság és a Volán bevonásával veszik át a fővárostól. Lázár János szerint ezzel lezárult a hosszú ideje húzódó vita az állam és a főváros között.

„A kormány elfogadja a főpolgármester úr észrevételét, ami arra vonatkozik, hogy fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. A kormány vezetője arra utasította a gazdasági és a fejlesztési minisztert is, hogy számolják ki, az agglomerációs települések város felé irányuló közlekedése mibe fog kerülni” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Tarlós István főpolgármester korábban arról beszélt: ha nem kapnak az elővárosi közlekedésre pénzt az államtól, akkor nem tudják biztosítani.

Most hogyan fogják finanszírozni?

A Jobbik arra kíváncsi, hogy miért nem adta oda az állam korábban az elővárosi közlekedés átvállalására szánt pénzt a BKV-nak a járatok működtetésére. Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője szerint kérdéses, hogy ha a fővárosnak korábban az állam nem tudta biztosítani az üzemeltetésre szánt pénzt, akkor most honnan fogja előteremteni.

„Hát ez nagy szó, csak azt tessék nekem elárulni, hogy ha ezt az állam egyébként ki tudja fizetni, hiszen átvállalja ezt a feladatot, akkor ezt a pénzt miért nem tudja odaadni a BKV-nak, és mégis milyen módon akarják majd kifizetni, milyen módon akarja majd kifizetni az állam? Majd a világbanki kölcsönből? Vagy esetleg a korán kelő és keményen dolgozó kisembernek kell ezt a pénzt kifizetni?” – tette föl a kérdést a Jobbik országgyűlési képviselője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!