2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

Attól félnek, hogy személyre szabják a kiírást

2016. június 27., hétfő 20:25

Hoppon maradhatnak a városnéző buszozást eddig szervező cégek Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés már döntött arról, hogy koncesszióba adja a szolgáltatást. A részleteket a Budapesti Közlekedési Központnak kell kidolgoznia. A piacon osztozó négy cég attól tart, hogy eleve a monopolhelyzetbe kerülő nyertesre szabják a kiírást.

A városnéző buszok évi másfél milliárd forint forgalmú piacát szabná újra a főváros. „Szeretnénk ezt minél előbb, úgy hogy már a jövő évi szezonban megfelelő arculattal, egységes szolgáltatással tudják a turisták igényeit szolgálni” – mondta el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

A közgyűlés koncesszióba adná a szolgáltatás megszervezését. A főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a pályázat részleteit a Budapesti Közlekedési Központ dolgozza ki. „Egy koncesszió kiírásáról van szó, ennek a részletei megjelennek pályázatban, mindenki számára elérhetők és ismertek lesz, nincs ebben semmi titok. Azt szeretnénk, ha minél jobb lenne az ellátás, minél egységesebb és méltóbb Budapest dinamikus fejlődéséhez, egységes arculatához, s így talán a turisták is egy még színvonalasabb, még egységesebb szolgáltatást kaphatnának” – fejtette ki Bagdy Gábor.

A hop-on hop-off szolgáltatást végző négy cég közül három közös álláspontot fogalmazott meg. Azt mondják, azt is elfogadnák, ha szigorúbb környezetvédelmi feltételeknek megfelelő járműveket írna elő a főváros, de ennek a hosszú távú kiszámíthatóság a feltétele. Tartanak azonban attól, hogy a tendert a győztes cégre akarják szabni.

„Azt hallottuk, hogy egyszereplőssé szeretnék tenni a piacot. Ha ez valóban így van, és bekövetkezik, akkor a jelenleg Budapesten működő négy cég közül három befejezi a tevékenységet. Egyrészt nagyon sok ember utcára kerül, másrészt a versenyhelyzet megszűnik” – hangsúlyozta Toldi Annamária, a Program Centrum Utazási Iroda tulajdonosa.

Jelenleg ötven-hatvan városnéző busz közlekedik a főváros útjain. Azt a cégek is elismerik, hogy ezek kihasználtsága nem teljes, így akár huszonöt-harminc emeletes busszal megoldható lenne a turisták kiszolgálása. A BKK-nak jelenleg évente ötven-hatvanmillió forint bevétele van a megállóhelyek használati díjából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!