2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Átörökíti hatalmát a Fidesz?

2015. október 5., hétfő 18:03, frissítve: hétfő 21:37

Szabálysértési eljárás indult Sallai Róbert Benedek ellen, mert az LMP-s képviselő traktorral érkezett a Parlamentbe. Az ellenzéki politikus az akciójával az állami földek privatizációja ellen demonstrált. Az ellenzéki pártok este a Parlament előtt, az ország több megyéjében pedig félpályás útlezárással tiltakoznak.

2012 februárjában adta át az első földhaszonbérleti szerződéseket Fazekas Sándor. Az egy évvel később elfogadott földforgalmi törvény szerint az akkori nyerteseknek elővásárlási joguk van, mert már legalább három éve ők művelik a földet.

Az év végéig 300-400ezer hektárt ver dobra az állam, az árveréseket az év végéig le is zavarják. Az ellenzéki pártok szerint ezzel a fideszes klientúra jár jól.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek a rakpartig szállíttatta traktorját, onnan saját maga vezette a munkahelyéig, a Parlamentig. A Demszky-féle városvezetés 2006-ban traktorral behajtani tilos táblákkal akadályozta meg a gazdatüntetést a Kossuth téren, a tiltó táblákat 2010-ben vették le.

„Nyilvánvalóan látványos az a képmutatás, hogy leszedik a traktorral behajtani tilos táblákat s helyette kitesznek egy súlykorlátozó táblát, így ugyanúgy nem lehet bemenni. Meg fogjuk látni, hogy meddig jutok el” – nyilatkozta Sallai R. Benedek az akció előtt.

A képviselőt a Parlament mélygarázsánál tartóztatták fel a rendőrök, szabálysértési eljárást indítottak ellene, de a sajtótájékoztatóját megtarthatta.

„A termőföld-privatizáció az ország jövőjéről szól. Arról szól, hogy a természeti erőforrások stratégiai tartaléka fölött ki és hogyan rendelkezik. Arról szól, hogy lesz-e a jövőbeni kormányoknak esélyük bármi hatást gyakorolni arra, hogy merre haladjon tovább az ország. Ez egyszerű hatalomtechnikai kérdés. Mert a Fidesz elkezdte a politikai hatalmát átörökíteni gazdasági hatalommá. A folyamat, amelyet most látunk nem más, mint a gazdasági hatalom megalapozása. A rendszerváltáskor a szocialisták bevásárolták magukat a gazdaságba, most ugyanez történik: a Fidesz ráteszi a kezét minden olyan erőforrásra, hogy a politikai hatalom átörökíthető legyen” – fejtette ki a Sallai R. Benedek.

Hozzátette: akiknek három éve megvan a bérleti szerződésük, elővásárlási joguk van, tehát a földet a minimális, kikiáltási áron meg tudják venni akkor is, ha valaki többet ajánlj érte. Sallai szerint így a jelenlegi nagybirtokosok juthatnak hozzá a földekhez, és még licitálniuk sem kell.

Közben az Országházban is tiltakoztak a jogszabály ellen. „Újra az fog történni, amit az állami földbérleteknél láttunk, hogy majd kevesen markolnak sokat, és sokan kapnak majd keveset” – fogalmazott Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője emlékeztetett: az 1990-es állami vagyonnak mindössze tíz százaléka maradt meg, szerinte a kormány most ezt herdálja tovább. „A helyben lakók fogalmával eddig is trükköztek. Láttunk parókiára bejegyzett helyben lakó földművest, halottunk Mészáros Lőrinc helyben élő, lakóhelyén lakó földművesről. A 300 hektáros földtulajdoni maximum bátran kijátszható” – tette hozzá.

Az állami földekért felelős államtitkár visszautasította, hogy az árverésekből befolyt pénzt a költségvetési lyukak betömésére fordítanák. Bitay Márton szerint az állami vagyon fejlesztésére fordítják majd. „Húszéves elidegenítési, terhelési tilalom van ezekre a területekre, az államnak pedig visszavásárlási joga van. Azt mondja, hogy kijátssza ezeket a területeket a kormány, miközben egyébként törvényi feltételek alatt, nyilvános árverésen lehet megszerezni. Ha törvényi feltételek vannak nyilvános árverésen, tehát a pénzt, az árat sem befolyásolja a kormány, plusz nem lehet húsz évig eladni, az miért kedvez a spekulánsoknak, kedves képviselő úr?” – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok tizenkét helyen tartottak félpályás útlezárást hétfőn a földprivatizáció ellen, köztük Pápán, illetve Szegeden, ahol a Tisza-híd egyik sávját foglalták el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!