2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Átnyomták a plakáttörvényt

2017. június 23., péntek 13:27, frissítve: péntek 14:22

A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését pénteki rendkívüli ülésén. A kérdés, hogy ez mennyire alkotmányos. A Jobbik alkotmánybírósági felülvizsgálatot kér.

Az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabály módosítását 123 igen és 68 nem szavazattal fogadta el a parlament. Ám a Fidesz által benyújtott, településkép védelméről szóló törvény módosításába zsúfolt plakátokkal kapcsolatos módosításokat megszavazta a Ház.

Az új passzusok előírják a kötelező listaáras plakáthelybeszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek, továbbá a plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi. Ezen rendelkezések elfogadásához egyszerű többség is elegendő volt az ülésen.

Korábban a Hír TV szerezte meg elsőként azt az előterjesztést, amellyel a Fidesz megkerülte a kétharmadot. A javaslat szerint egy párt csak az előző év listaárain hirdethet, kedvezményeket csak közbeszerzéssel lehetne kapni. Hatóság ellenőrzi majd a plakátokat, és amelyik párt megszegi a törvényt, komoly pénzbírságot kaphat, viszont az olyan szatellitszervezetekre, mint a CÖF, nem vonatkozik a Fidesz–KDNP javaslata.

Alkotmányellenes?

A pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozást csak kétharmados többséggel lehet megváltoztatni, a feles többség nem elég hozzá, még akkor sem, ha ezt beleteszik a városképvédelmi törvény módosításába, hívta fel a figyelmet az Atv.hu. A portál az alaptörvény VIII. cikkelyének 4. bekezdésére hivatkozik.

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul, mert véleményük szerint a Fidesz „lábbal tiporta” az alaptörvényt annak érdekében, hogy szigoríthassa a politikai reklámok kihelyezését, és ezzel elhallgattassa a plakátkampányukat.

A párt frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a pártok gazdálkodásáról, finanszírozásáról szóló jogszabályokat az alaptörvény rendelkezései miatt csak kétharmados többséggel lehetne módosítani. A Fidesz viszont egy egyszerű, feles többséggel elfogadható jogszabállyal próbált trükközni – közölte Volner János.

A politikus kijelentette, hogy a médiában egyedül a plakátok piacán volt több-kevesebb egyensúly a kormány és az ellenzék között. A mostani vitának az volt a tétje: mi lesz a demokráciával, hogy Orbán Viktor keresztülviheti-e diktátor módon az akaratát, vagy pedig Magyarország megmarad-e egy uniós jogállamnak – fogalmazott a képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!