2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Átmeneti készlethiány lehet a trafikokban

2015. november 1., vasárnap 12:09, frissítve: hétfő 10:17

Átmeneti készlethiány alakulhat ki a trafikokban, mert novembertől csak a monopolhelyzetbe hozott Országos Dohányboltellátótól vásárolhatnak árut. A trafikosokkal kötendő szerződés szövegét azonban csak holnap hozza nyilvánosságra a cég. A kormány kéthetes türelmi idővel nyugtatja a kedélyeket, az ellenzéki Együtt viszont szerződésbontást követel.

Egyelőre nincs készlethiány a Hír TV által felkeresett főváros környéki trafikban. Az eladó abban reménykedik, hogy a központi dohányellátó indulása után sem lesz. „Nem tudjuk, hogy lesz ezután, de reméljük, hogy most már nem lesz az, hogy például két hétig nincs például narancs Pall Mall, és most már összeszedik magukat” – mondta a trafikos a rejtett kamerás felvételen.

Novembertől a trafikosok már csak az Országos Dohányboltellátótól vásárolhatnak cigarettát. Eddig hetente két-három alkalommal kaptak árut, a cég hetente egyszer, nagy tételben szeretne szállítani. Ehhez nagy raktár kellene.

„A kereskedők egy része meg tudja oldani, a nagy részük, döntő többségük viszont nem. Tudjuk, hogy a kiskereskedőknek talán a fele sem tudja biztosítani” – mondta a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke, Adorjánné Pardán Éva.

Nagyobb gond ennél, hogy továbbra sincs szerződésük, melynek szövegét a dohányellátó november 2-án teszi közzé a honlapján és két országos napilapban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nyugtatta a kedélyeket. „Ugyan november elsejével lép hatályba az új törvény, amely a dohányellátóra vonatkozik, két hét van az átállásra, tehát november 2-a plusz két hét. 17-e az, amikor a nemzeti dohányellátónak a kizárólagos ellátási joga megnyílik” – mondta Lázár János.

Türelmi idő helyett szerződésbontást követel az Együtt. „Van egy átmeneti időszak, ebben az átmeneti időszakban felszólítjuk Seszták miniszter urat, hogy rakjon rendet, mondja fel a szerződést. Ha nem mondja fel a szerződést, akkor szólítsa fel a monopolhelyzetbe hozott dohányellátó céget, hogy abban az ügyben, amelyben az ő egyik tulajdonosa, a British American Tobacco ellenérdekelt, próbáljon lépni. Rakjon rendet, és a piaci konkurenseit is engedje, hogy hozzáférjenek a fogyasztóhoz” – mondta Szigetvári Viktor.

Jövőre már egységesen, egyszínű dobozokban, elrettentő feliratokkal lehet csak cigarettát árulni az Európai Unió területén. A kormány dohányipari különadót vet ki a legkárosabb cigarettákra, például a mentolos ízesítésűekre. Nem titkolják: az intézkedés egyfajta bosszú azért, mert a gyártók megfúrták Brüsszelben, a sávos egészségügyi hozzájárulást, amely most hiányzik a költségvetésből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!