2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Átírnák a munka törvénykönyvét a szakszervezetek

Új irányt szabna Európának és Magyarországnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Pataky Péter szerint a gazdasági növekedés záloga a bérek növekedése és a munka elismerése. A Liga Szakszervezetek szövetsége stratégiai tervben foglalja össze a kormánnyal szembeni elvárásait.

A munkavállalók egyenlő partnerként tárgyalhassanak a munkáltatókkal és a kormánnyal – ezt üzente a Liga szakszervezetek rövid előadása. Az érdekvédelmi szövetség stratégiai tervet nyújt majd át a harmadik Orbán-kormánynak, amelyben kéri a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosítását. „Most azt gondoljuk, hogy a kormány is azt vallja, hogy kilábaltunk a válságból, fölfelé elindult az ország, azt gondoljuk, hogy ezt a két törvényt, nagyon fontos törvényt, mindenképp vissza kell állítani, és természetesen a munkatörvényhez hasonlóan a többi különféle szolgálati jogviszonyt szabályozó foglalkoztatási törvényeket is” – mondta Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség városligeti nagygyűlésén 62 tagszervezet képviselői vettek részt. A szövetség elnöke beszédében új irányt követelt Magyarországnak. „Olyan új irány kell Magyarországon is, ahol a tisztességes munkát elismerik, ahol megfelelő jövedelem van. Meg kell szűnnie annak a botrányos helyzetnek, hogy Magyarországon milliós nagyságrendű a dolgozói szegénység, ami azt jelenti, hogy nem egy, hanem két kereső van a családban, és az egyikük nettó jövedelme, amit hazavisz, nem éri el a létminimumot. Ebből elég volt!” – mondta Pataky Péter.

A szakszervezeti sátorban a pártok képviselői vitatták meg a munkavállalók helyzetét. A uniós fórumra a Fidesz, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM Szövetség és az LMP európai parlamenti képviselőjelöltjeit hívták meg.

A LMP listavezetője azt mondta: a munkaerő szabad áramlása megvalósult az Európai Unióban, de a munkajogi szabályozás tagállami hatáskörben maradt. „Azt, hogy ezt a lefelé tartó spirált, az olcsó munkaerővel biztosított versenyképesség versenyét megállíthassuk, ahhoz arra van szükség, hogy előbb vagy utóbb, reményeink szerint minél előbb az európai munkajog is közös alapokra kerüljön. A végén szükség van egy európai munka törvénykönyvére” – vélekedett Meszerics Tamás.

A Fidesz képviselője, Kósa Ádám nemzeti hatáskörben tartaná a munkavállalói jogok és a szociálpolitika szabályozását. „Ne kergessük magunkat olyan illúzióba, hogy egységes bérmegállapodás, ez a megközelítés most ez nem reális. Célként természetesen én úgy gondolom, hogy minden józan ember támogatja ezt, de az elkövetkezendő öt évben az arról szól, hogy hogyan és milyen módon tudjuk felhasználni a pénzeket Magyarországon” – mondta az EP-képviselő.

Kósa Ádám szerint Magyarország lehet a második legnagyobb haszonélvezője az uniós fejlesztési források lehívásának a 2020-ig tartó időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!