2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Átfogó egészségügyi felmérés zajlik Nógrádban

2015. november 1., vasárnap 10:17, frissítve: vasárnap 10:50

A megyében 140 helyszín és több mint 12 ezer ember bevonásával állítanak fel kockázattérképet a szakemberek. Az ötszázmillió forintból megvalósuló program célja, hogy javuljanak a térség egészségi mutatói.

A több mint kétezer fős Romhány sportcsarnokában a balassagyarmati Kenessey Albert-kórház szakemberei tartottak egészségnapot, ahol több betegségre kiterjedő szűrést is elvégeztek. November 30-áig megyeszerte több hasonló rendezvényt tartanak még, a cél 12 ezer ember egészségügyi felmérése.

„Ezeket az eredményeket az egészségpolitikáért felelős szakmai vezetésnek is el fogjuk juttatni. Azt hiszem, hogy ebben a három kórház nagyon jól együtt tud majd működni, és így ez adatoknak a komplex megítélése, értékelése vezethet oda, hogy szakmai akciótervek szülessenek” – mondta Szabó Géza, a Kenessey Albert-kórház igazgatója.

Nógrád megye egészségügyi mutatói a legrosszabbak között vannak az országban. A szakemberek azt várják, hogy a felmérés után kialakított új akcióterv segít majd az itt élőknek.

„A két vezető halálozás az érrendszeri, illetve a daganatos betegségek miatti halál. Főleg a második esetben hogyha időben észrevesszük, nagyon jól gyógyíthatók. Most nagyon sok embernél sikerült panaszmentes állapotban elvégezni ezt a szűrést. Bízunk benne, hogy ez még folytatódik, és akkor mindenféleképpen eredménye lesz” – mondta a megyei Szent Lázár-kórház programkoordinátora, Kajtor Erzsébet.

A szűrőprogramra félmilliárd forintot költöttek, döntően uniós forrásból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!