2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Átadták az OMSZ új mentőirányítási központját

Átadták az Országos Mentőszolgálat új mentőirányítási központját. A szolgálat abban bízik, hogy rövidülni fog a kiérkezési idő. November végén a XVI. kerületben lett rosszul egy nő, a mentők kiérkezésére majdnem másfél órát kellett várni. A rendőrség eljárást indított, a mentőszolgálat pedig kivizsgálást. Az eset után egy embert elbocsátottak, egyet pedig felfüggesztettek. Nemrég pedig Szolnokon történt hasonló eset.

Egy nő a XVI. kerületben lett rosszul még november végén. A nő agyvérzést kapott, a mentőket a szomszédok riasztották. Többször is. „Bőven 90 perc fölött voltak itt. És nem volt orvos a mentőben. Nem tudtak egy vércukrot mérni, egy vérnyomást, nem volt orvosi táska” – mondta Rácz Géza. A mentőszolgálat szerint ez viszont csak 68 perc volt. A nő a kórházban meghalt.

Hasonló eset történt nemrég Szolnokon is, ahol a mentőautó 32 perc után érkezett ki egy 22 éves fiúhoz, akit a zebrán gázolt el az autó. A fiatal másnap életét vesztette. A mentőszolgálat szóvivője szerint csak az esetek háromnegyedében tudnak 15 perc alatt kiérni. „Az estek 75-78 százalékában 15 perc alatt a helyszínre ér a mentő, de az is tagadhatatlan, hogy mindig is voltak olyan esetek, hacsak ritkán is, amikor ez a helyszínre érkezési idő akár fél óránál is hosszabb lehet. Ezeket mi amint a tudomásunkra jut, kivizsgáljuk” – mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Az új mentésirányítási rendszert tesztelik a központban. A teljes irányítás ide kerül – azt is figyeli a rendszer, hogy honnan tud a leggyorsabban kiérkezni a mentő a beteghez és hova vihetik kórházba. A cél, hogy minél rövidebb idő alatt eljusson a segítség a helyszínre. „Ez egy duplán biztosított rendszer, ugye részben elektronikus, részben pedig rádiófónia, és a kettőből biztos, hogy hiba nélkül és tévedés nélkül, gyorsabban el tud jutni az esemény helyszínéhez” – mondta Golopencza Pál, az OMSZ szolgálatvezető főorvosa.

A kapacitáshiány miatt a fővárosba vidékről is vezényeltek át mentőautókat. „Ahonnan átmenetileg átcsoportosítottunk, azt a területet sem hagytuk mentőerő nélkül. Maradt ott mentőerő és hogyha az foglalttá vált, máris küldtük a következő mentőerőt máshonnan. Tehát több régióból mozgatjuk az autókat, a mentőegységeket azért, hogy minél több beteghez közel tudjunk maradni” – mondta Burány Béla, az OMSZ főigazgatója.

Karácsonyra huszonkét új mentőautót kap a szolgálat, a járműveket 500 millió forint állami forrásból vették.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!