2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Átadták a negyedik határvédelmi bázist

2017. március 20., hétfő 17:50

Átadták a Magyar Honvédség negyedik határvédelmi bázisát a Bács-Kiskun megyei Hercegszántón. Megépítésükre azért volt szükség, hogy a déli határon szolgáló katonák az eddiginél gyorsabban tudják elérni szolgálati helyüket.

A déli határszakaszon négy, egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázist alakított ki a honvédség. A kelebiait januárban, a bácsalmásit és a madarasit március elején már átadták, a hercegszántói az utolsó, amelybe most beköltöztek a katonák. A bázisok a határ közvetlen közelében vannak, ezért innen a szolgálatteljesítés helyét gyorsabban el tudják érni.

„A bajai Deszkás utcai kollégiumban voltunk elszállásolva, és onnan a kiutazás minimum 40 perc volt. A különböző szektoroknak az elfoglalása viszont még pluszban rátett egy fél órát. Tehát alapvetően egy ilyen 70-80 perc alatt ért ki a legutolsó katona is a szolgálatellátás helyére” – mondta Kaló Péter századparancsnok.

A négyszemélyes konténerszobák elektromos fűtésűek, klímával felszereltek. „Elég sok kritika ért minket, hogy milyen körülmények között kellet végezni korábban a határvédelmi szolgálatot, közreműködve a rendőrök mellett. Azt hiszem, hogy azzal a döntéssel, hogy gyorsan kulturált körülményeket biztosítva, közelebb a határhoz, négy helyszínen tudjuk ellátni most már a déli határaink védelmét, ez mindenképpen példaértékű” – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter.

A bázis építésében az osztrák hadsereg 50 katonája is segített. „Az osztrák hadsereg katonái az útépítésben, az ellátásában, illetve különböző szállítási feladatokban vettek részt, a határőrizetben nem. Fontos megemlíteni azt is, hogy osztrák parancsnokság alatt dolgoztak” – mondta Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet.

A déli határszakaszon jelenleg mintegy 3000 katona teljesít szolgálatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!