2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

A sofőrök voltak a fideszesek strómanjai?

2016. február 10., szerda 16:55, frissítve: csütörtök 08:50

Sofőrjét használta strómanként a földszerzéshez az agrárkamara fideszes elnöke, Győrffy Balázs és a szintén kormánypárti Simonka György is – állítják a szocialisták. Az LMP szerint a kormányközeli emberek nemcsak alkalmazottaikat, de családtagjaikat is felhasználták vagyonuk gyarapítására.

Új földterületeket is meghirdetnek Tolna megyében a földárverések márciusban kezdődő második fordulójában. A tavalyi liciteken a meghirdetett területek 86 százaléka kelt el, a második körben a megmaradt 780 hektárt is elárvereznék. „Ami nóvum a második ütemben, hogy március 16. és 18. között 25 olyan ingatlan kerül árverésre, amely eddig még nem volt meghirdetve. Ezeknek az összterülete 547 hektár, értéke nagyjából 850 millió forint” – mondta Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott.

„A lopásalapú kormányzás újabb ékes bizonyítéka keveredett elő. Állampolgárok hívták fel a figyelmünket egy árverési hirdetésre” – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

Battonyán Simonka György fideszes honatya Fiat Ducatóját árverezték volna el egy bírósági döntés alapján – a politikus ugyanis készfizető kezességet vállalt egy 250 milliós hitelre. A szocialisták már ezt is furcsállják, ugyanis a képviselői tiszteletdíj nem számít jövedelemnek, ezért kérdéses, hogy a bank hogyan találta hitelképesnek Simonkát. És nem ez az egyetlen furcsaság. „Simonka úr sofőrje 100 millió forint értékben vásárolt Mezőhegyesen földet, erre a lakcímre bejelentve: Kamaráspuszta, Major 20. Az nyilvánvaló, hogy itt senki nem lakik, nemhogy három éve, hanem húsz éve. Ezért az is izgalmas, hogy egy jegyző hogy adhatott ki igazolást az árverésen való részvételhez” – jelentette ki az MSZP-s képviselő.

A szocialista elnökhelyettes azt állítja, az agrárkamra fideszes elnöke, Győrffy Balázs is sofőrje révén szerzett 150 hektár földet. Igaz, nem állami földárverésen. „Először a sofőrje vette meg – az is izgalmas, hogy hogy kaphatott ehhez 160 millió forint hitelt, nulla jövedelemmel. Majd ő belecserélt 2014-ben, még a régi földtörvény szabályai szerint egy négyzetmétert minden egyes táblába, ez egyébként a vagyonnyilatkozatából is végigkövethető, illetve a tulajdonlapról egyértelműen leolvasható. Majd ebben az évben már élt az elővásárlási jogával – ugye az új földtörvény szerint a helyben lakó szomszédnak van elővásárlási joga –, és megvásárolta ezt a földterületet úgy, hogy nyilván a hiteltartozást átvállalta” – magyarázta Gőgös Zoltán.

Nemcsak a szocialisták, az LMP is számos furcsaságot tapasztalt a földárverések első körénél. „Statisztikailag Magyarországon a mezőgazdasági termelőknek mindössze 10 százaléka hölgy, a vásárlóknak közel fele. Nagyon örülnénk neki, ha Magyarország abba az irányba menne, hogy egyre több női vállalkozásnak segítenénk lehetőséget teremteni, de mikor például Mészáros Lőrinc vevőként nem jelenik meg, ellenben az összes hölgy rokona megjelenik, akkor megkérdezhetjük, hogy vajon a sofőrökön kívül kik azok még, akik valós művelési szándék nélkül, életvitelszerű gazdálkodási szándék nélkül úgy tesznek most szert igen komoly állami közvagyonra, hogy gyakorlatilag ehhez az állam segítséget nyújt” – fejtette ki véleményét Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője.

Az ökopárt szerint ehhez a gyorstalpalón is megszerezhető aranykalászosgazda-képesítés szolgálhat kiskapuként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!