2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Arcvesztés a „klienseire épülő gazdaságot” fenntartó Orbánnak

2017. február 23., csütörtök 18:13

A nemzetközi sajtó is foglalkozott a magyar olimpiai pályázat visszavonásával. Egy francia lapban felvetették, hogy ott is népszavazásra lenne szükség, míg a Los Angeles Times azt írta, hogy Budapestnek amúgy sem lett volna esélye.

Budapesti mintára Párizsban is népszavazást szeretne az olimpiáról a helyi városi tanács egyik tagja. A baloldali Danielle Simonnettel a Le Monde készített interjút. A politikus azzal érvel, hogy a sportesemény óriási költségei miatt muszáj, hogy demokratikus vita előzze meg az olimpia megrendezését. Példaként a 2014-es brazil futball-világbajnokságot hozta fel, amit eleinte támogatott a közvélemény, de a játék magas költsége miatt bevezetett megszorítások következtében ellene fordultak az emberek.

Nem lesz nagy hatása Budapest kiesésének az olimpia rendezéséért folytatott versenyre – véli a Los Angeles Times szerzője. Mint írja, már a kezdetektől fogva Los Angeles és Párizs voltak az esélyesek. Budapest kiesése ugyanakkor nagy csapást jelent a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely az utóbbi években nehezen talál olyan városokat, amelyek hajlandóak otthont adni a ötkarikás játékoknak – tette hozzá az amerikai lap szerzője.

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap szerint a NOlimpia mozgalom sikere arcvesztés Orbán Viktornak és mindazoknak, akik mindenáron a magyar fővárosban akarták rendezni a 2024-es nyári olimpiát. A cikk megemlíti, hogy Magyarországon a magas költségek mellett a fenyegető korrupció is fontos tényező volt. A bírálók azt vetik az Orbán-kormány szemére, hogy a „klienseire épülő gazdaságot” tart fenn, aminek része a „rendszeres összebeszélés a megbízások odaítélésében” – tette hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!