2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Áprilistól az ország minden taván lesz viharjelző rendszer

2017. március 30., csütörtök 11:57

Április 1-jétől működésbe lépnek a viharjelző rendszerek a Balatonon, a Fertő tavon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon. Összesen 55 viharjelző állomás van az országban, az elmúlt négy évben 50 százalékkal nőtt a számuk. A rendszert folyamatosan fejlesztik, újabb álomásokat hoznak létre, és a régi villanócsöves lámpákat folyamatosan cserélik ledesre.

A Balaton közepéről, egy hajóról indították el a viharjelző rendszer tesztüzemét, április 1-jétől már az ország minden taván él a szolgáltatás. A Balatonon 31 stabil és 15 mobil viharjelző működik a szezonban, a jövőben pedig a tó közepére is terveznek állomást.

„Technikailag két módszer lehetséges, az egyik az, hogy állványos elhelyezés – meteorológiai állomás már működik ilyen a tó közepén –, illetőleg olyan bója, ami egy nehezékkel a tófenékhez van rögzítve, mivel a ledes fényjelzők kis energiafelhasználásúak, ezért napelemes működtetéssel meg tudjuk oldani a működtetést” – fejtette ki Tanka László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai vezetője.

A viharjelző rendszer mellett mobilalkalmazások is segítik a lakosság tájékoztatását. Ezeket az applikációkat már most több mint százezren használják.

„Az egyik a TAVIHAR nevű alkalmazás, melyen nyomon követhetik a viharjelzés állapotát, és amellett egyéb figyelmeztető szolgáltatásokat is nyújt ez a rendszer. A másik pedig a VÉSZ nevű szolgáltatás, ami nemcsak kizárólag a viharjelzéssel kapcsolatban, hanem általában mindenféle katasztrófavédelmet érintő eseményre vonatkozó figyelmeztetés kiadására alkalmas” – közölte Bartók Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese.

Magyarországon tavaly 111-en fulladtak vízbe, ebből csak 13 eset történt a Balatonon. A 90-es évek óta harmadára csökkent a vízbefulladások száma, ez főként a viharjelzésnek, a vízi rendőrök és a vízi mentők munkájának köszönhető.

„Elsősorban a vízi közlekedők, fürdőzők tudnák biztonságosabbá tenni ma már a tavat, hiszen ha minden esetben figyelembe vennék az instrukcióinkat, jó tanácsainkat, akkor a jogszabálybetartásból nem eredő egyéb ilyen baleseteket is meg tudnánk előzni” – mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A balatoni vízi rendőrök flottája öt új hajóval bővül ebben a szezonban, főként a vizes világbajnokság biztosítása miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!