2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Apáti: Egy ketrecbe zárt farkasnak éreztem magam

Egyelőre értékrendi, stratégiai kérdésekről egyeztetnek a Mi Hazánk Mozgalommal, de jó esély van a csatlakozásra – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Apáti István. A Jobbikból kilépő képviselő megerősítette, hogy függetlenként folytatja munkáját. Úgy érzi a Jobbik balra tolódásában neki is van felelőssége, és szerinte nem zárható ki, hogy újabb képviselők hagyják el az ellenzéki párt sorait.

  • Apáti: Egy ketrecbe zárt farkasnak éreztem magam

Egyelőre a tárgyalási szakaszban állnak a Mi Hazánk Mozgalommal – mondta a Jobbikból kilépett Apáti István a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az immár független képviselő elismerte, reális esély van arra, hogy – a Volner Jánossal és Fülöp Erikkel együtt – csatlakozik a szintén a Jobbikból kivált párthoz. Jelenleg, a többi között, értékrendi és stratégiai kérdésekről tárgyalnak.

Apáti István megerősítette, hogy közjogi értelemben független képviselő marad a Mi Hazánk Mozgalomhoz való csatlakozás esetén is.

Kifejtette, hogy a tenni akarás vágya megvan benne, amit a Jobbikban nem engedtek kibontakozni. „Egy ketrecbe zárt farkasnak éreztem magam” – mondta. Úgy látja, hogy a kommunikáció terén tudta volna a legtöbbet segíteni a Jobbikot, a pártelnök és a mindenkori pártvezetés azonban parkolópályára állította. „Hónapokig nem mehettem sehova, pedig a párt szóvivője voltam”.

Arról is beszélt, hogy a szintén a Jobbiktól távozó Volner Jánossal és Fülöp Erikkel együtt egy karakteresebb jobboldali pártot keresnek, egy olyan pártot, ami „tudatos futballt játszik”.

„A Jobbik vezetői nem a tudatos futball hívei, ők arra rúgják a labdát, amerre az orruk áll.”

Szerinte az nem működik, hogy egy-két vezető meghozza a döntéseket, amikről a többi párttag a sajtóból értesül – erről a Mi Hazánk Mozgalommal való tárgyalásokon is kitértek – mondta.

Apáti István korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lép ki a Jobbikból, hanem megvárja, amíg kirúgják. Azt, hogy végül mégis magától távozott, azzal indokolta, hogy Volner János távozásával az utolsó olyan politikus is elment a pártból, akiben megvolt a potenciál a jó eredmények eléréséhez. „És nem mellesleg bajtársiasság is volt bennem Volner János iránt, mert sokat segített nekem.”

Apáti szerint nem zárható ki, hogy lesz még kilépés a Jobbikból. „Zavar és bizonytalanság van a fejekben.”

Snieder Tamás pártelnök egy lakossági fórumon azt üzente: „nem lennék a két valamikori jobbikos helyében, amikor véletlenül összefutnak majd az őket korábban önzetlenül támogatókkal.”Apáti István szerint burkolt fenyegetés a pártelnök részéről. Szerinte nem ő volt az, aki elárulta a közösségét és a pártját. Hozzátette: jelenleg olyan elnöke van a pártnak, aki menekül.

A képviselő az állítólagos „zacskós pénzekről” is beszélt. A Jobbik szekszárdi szervezetének volt vezetője beszélt arról, hogy zacskóban érkeztek pénzek a párthoz, amiket támogatásként kellett befizetni a pártkasszába. Azt mondta, hogy őt nem keresték meg ilyennel, de hallott arról, hogy a regionális igazgatók oszthatták ki ezeket a pénzeket, azonban hangsúlyozta: ez csak feltételezés, az ügy komoly kivizsgálásra szorul. Ha azonban ez tényleg megtörtént, akkor „a Jobbik miben különbözik a Fidesztől?” – tette fel a kérdést.

Az ÁSZ-bírsággal kapcsolatban fenntartja korábbi állítását, hogy az óriásplakátok miatt kiszabott büntetés nem volt jogos, mivel a számvevőszék nem indokolta meg, miért tartja illegálisnak a kedvezményt, amit a párt kapott. „Ez egy politikai támadás volt a Jobbik ellen” – mondta.

Azonban szerinte – amennyiben bebizonyosodik, hogy tényleg zacskóban érkeztek pénzek a párthoz – az azzal kapcsolatos bírság jogos.

Apáti elmondta: hogy arról is a sajtóból értesült, hogy a választóktól kapott, valójában az ÁSZ-bírságra gyűjtött pénzt végül kampánycélokra használták fel. „Ebből is látszik, hogy a Jobbik vezetői Istent játszanak, és a döntéseket a tagok megkérdezése nélkül hozzák”.

Apáti elismerte, hogy a balra tolódásban neki is van felelőssége. 2016-ban fontolgatta, hogy elindul a párt vezetésért, azonban végül nem tette ezt meg. Emellett úgy érzi, el kellett volna fogadnia Toroczkai László felkérését, aki elnökként való indulásakor őt kérte fel alelnökjelöltnek.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!