2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

„Antall József emlékét kötelességünk újra és újra feleleveníteni”

Halálának 25. évfordulója alkalmából felavatták Antall József néhai miniszterelnök mellszobrát szerdán Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, a politikus síremléke közelében. Antall Józsefre emlékeztek az első kerületi mellszobránál is.

  • „Antall József emlékét kötelességünk újra és újra feleleveníteni”

Antall József nyomott hagyott a magyar történelemben azzal, hogy a rendszerváltozás idején határozott kézzel vezényelte az országot egy lehetetlen állapotból a lehetségesbe, egy torz korszakból az igazabb útra – méltatta a szerdán 25 éve elhunyt miniszterelnököt Boross Péter.

 

„Nem csak szellem kell valamely kor kontúrjainak kiépítéséhez, hanem mérhetetlen odaadás és elkötelezettség is. Antall József tudta, hogy a sors milyen ügyek intézésére szólította őt. És ennek akkor is eleget tett, amikor mások, hasonló kór hordozói talán otthon pihentek volna, vagy önmagukat sajnálják, netán sajnáltatták. Nem, ő ugyanúgy ellátta a miniszterelnöki feladatokat amikor bent volt, és akkor is, amikor a kölni kórházi ágyon feküdt” – emelte ki Boross Péter korábbi miniszterelnök.

Boross Péter, aki Antall Józsefet követte a kormányfői poszton úgy fogalmazott: a néhai miniszterelnök olyan személetbeli, felfogásbéli változásokat hozott a közgondolkodásba, amelyeket erkölcsi kötelesség újra és újra feleleveníteni.

Mellszobrát síremléke közelében avatták fel a megemlékezésen, a 25. évfordulóra síremléke is megújult. A volt kormányfőre emlékeztek az Apród utcai mellszobránál is. Kónya Imre felidézte: a rendszerváltozás az emberek szemében csalódás volt. Antall József szerette volna, ha az emberek szeretik, életében azonban ez nem adatott meg neki. „A politikai ellenfelek kereszttüzében állt, és nagyon nagy öröm számomra, hogy ma már a hajdani politikai ellenfelei is elismerik Antall József történelmi nagyságát. Néha a mi oldalunkon lévő barátaim, a volt MDF-esek ezen háborognak, mondják, hogy nahát, azok, akik azelőtt így támadták Antallt, most meg hogy dicsérik, és én mindig leintem őket, hogy örüljetek neki, mert Antall József nem a miénk, hanem Antall József az egész nemzeté” – fogalmazott a Boross-kormány belügyminisztere.

A megemlékezésen felidézték: Antall Józsefnek kiemelkedő szerepe volt a rendszerváltás utáni közjogi keretek megteremtésében, és ő volt az a miniszterelnök, aki először nézett szembe Trianon tragédiájával, és felvázolt egy elképzelést arról, hogy mit kell tenni a határon túli magyarokért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!