2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Ángyán: Olajspekulánsok akarják megszerezni a magyar földet

2017. március 18., szombat 20:14, frissítve: vasárnap 10:24

Az olajspekulánsok akarják megszerezni a magyar földet Ángyán József szerint. A második Orbán-kormány volt szakállamtitkára Kishantoson egy konferencián beszélt a fenntartható mezőgazdaságról. Véleménye szerint az állami földárverések miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen. A földgazdálkodást a Greenpeace is aggályosnak tartja.

„Egy átlag répa – azért a répát hozom, mert azt még egy miniszter is felismeri –, tehát egy átlag répa, mire a földtől az asztalra kerül, 1847 km-t utazik. Egy sárgarépa.” – Kishantoson, a fenntartható mezőgazdaságról szóló műhelybeszélgetésen figyelmeztette a résztvevőket Ángyán József, hogy a földnek a helyi gazdák kezében lenne a helye. A volt államtitkár szerint az állami földárverések miatt hamarosan európai uniós kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen.

„Ez jól kihasználható persze politikai szempontból is, mert lehet mutatni a mocskos Európai Unióra, de közben már a haveroknál lesz a föld, akik a liberalizálódó földpiacon az 1 millióért megvásárolt földet 10-15-20-35 millióért fogják tudni értékesíteni. Nem véletlenül járnak itt az arabok, nem véletlen a Pharaon, meg nem véletlen a Tiborcznak az alkudozásai az arabokkal, mert az olajtőke lesz valószínűleg az, amelyik ezt az erőforrást megpróbálja megszerezni, spekulációs céllal” – mondta Ángyán József volt államtitkár.

A magyar földgazdálkodás a környezetvédőket is aggasztja.

„Jelenleg a földeket nem azok a gazdák kapják meg, akik ott helyben laknak, hanem politikai szempontok alapján döntenek erről, és egyre nagyobb birtokokban koncentrálódik a magyar föld. Ha egy falu körül nincs föld, akkor miből éljenek meg ott az emberek. Akkor ebből az lesz, hogy eladják nagyon olcsón a kis, pici még megmaradt földjeiket, felmennek a városokba munkanélkülinek, óriási személyes és társadalmi tragédiák indulnak el ebből” – így Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány felelőse.

Miközben a szakemberek a fenntartható, helyi gazdálkodást szorgalmazzák, a magyar termőterületeknek több mint a fele az úgynevezett tőketársaságok kezében van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!