2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Ángyán: Csányi cége saját képére formálta a törvénytervezetet

2017. június 11., vasárnap 16:09, frissítve: vasárnap 16:36

Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc érdekeltségei lehetnek a földesúrtörvény nagy nyertesei. A mezőgazdasági integrációról szóló törvénytervezetet egy volt fideszes államtitkár szerint egyenesen a Csányihoz köthető Bonafarm-csoport készítette. Ángyán József úgy látja: ezzel egész országrészek kerülnek egy-egy cég fennhatósága alá.

A kormány legújabb terve szerint a gazdák minden régióban az úgynevezett integrátoroktól függenek majd, ők szerzik be a szaporítóanyagot, a gépet, a műtrágyát, és ők vásárolják fel a termést is, a kockázat azonban Ángyán József szerint a kicsiknél marad. A professzor úgy tippeli, Dél-Magyarországot Csányi Sándor agrárérdekeltsége, a Bonafarm-csoport, a Dunántúl északi és középső részét pedig Mészáros Lőrinc viszi majd. Ángyán szerint az integrációs koncepciót nem a kormány találta ki.

„2010-ben a Bonafarm-csoportnak az akkori vezérigazgatója, a Csányi-birodalomnak a zászlóshajója letett az asztalra a minisztériumba egy tervezetet, ami gyakorlatilag ezt a tőkevezérelt, élelmiszeripari mezőgazdaságot valósítja meg” – mondta a volt fideszes államtitkár.

Alig két hónapja adták át Mohácson az ország legnagyobb vágóhídját. Kapacitása nagyjából 3 ezer sertés naponta. A Csányi által gründolt gigavágóhid avatásán Orbán Viktor is megjelent. Az állam csaknem 3 milliárddal szállt be a 20 milliárdos beruházásba.

„Mohácsról nem csak egy elvesztett csata, hanem egy megnyert háború is eszébe juthat. Egy háború, amit azért vívtunk, hogy megmaradjon a nemzeti húsiparunk, és az asztalunkról ne tűnjenek el a kiváló minőségű és echte magyar termékek. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen nyerésre állunk, és ma egy újabb fontos győzelmet arattunk” – mondta az avatón Orbán Viktor.

Az évi 1 millió sertés feldolgozására képes üzem az LMP-s Sallai R. Benedek szerint monopolhelyzetbe kerül. „Az élelmiszerbiztonsági kockázat éppen olyan, mintha külföldről behozott élelmiszerről beszélnénk. Nem adtunk jobb minőségű élelmiszert az embereknek, nem adtunk hosszabb életet és egészségesebb életet. Azt csináltuk, hogy egy ember függőjévé tettük a magyar társadalmat. Kérdezzük meg a magyar választókat, hogy mennyire örülnek, hogy csak Csányi Sándortól és Mészáros Lőrinctől vásárolhatnak élelmiszert, ha magyar élelmiszert akarnak venni?” – mondta Az ellenzéki politikus.

A Bonafarm kommunikációs vezetője is elismeri, hogy a csoporthoz sok cég tartozik, azt mondja: nem tüntetik el egymás között a jövedelmeket. „Aki ilyet mond, az nem ismeri a magyar adóellenőrzési viszonyokat. A cégek közötti úgynevezett transzferárazás az adóhatóság által egyik leginkább vizsgált terület – amennyire én ismerem az adózást. Úgyhogy itt gyakorlatilag minden egyes ügyletünk olyan rendszer alapján megy a cégek között, amelyet előzetesen az adóhatóság jóváhagyott” – magyarázta Éder Tamás, a Bonafarm pr- és vállalati kapcsolatok igazgatója.

Éder Tamás szerint a következő 10 évben 100 milliárdos nagyságrendű fejlesztést terveznek, a dolgozóknak pedig már most is az ágazati átlag feletti jövedelmet biztosítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!