2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Amerikai magyar ösztöndíjasok érkeztek Magyarországra

A Terror Háza előadásán is részt vett az a tizenöt tengerentúli ösztöndíjas fiatal, akik a harmadik éve működő ReConnect Hungary program keretében érkeztek Magyarországra. A korábban kivándorolt szülők gyermekeit pályázatokon választották ki az Egyesült Államokban és Kanadában, sokan közülük már nem beszélnek magyarul.

„Nagyon fontos tudni, hogy ez az épület mind a két Magyarországot sújtó totalitárius diktatúra szempontjából kiemelt jelentőséggel bírt.” Az Andrássy út 60. történetéről is beszélt a Terror Háza tárlatvezetője az észak-amerikai magyar ösztöndíjasoknak. Az épület a nyilasok, majd a kommunista politikai rendőrség, az ÁVH főhadiszállása volt. Az Egyesült Államokból és Kanadából 15 fiatal érkezett Magyarországra. Szüleik, nagyszüleik a huszadik században vándoroltak ki az anyaországból. Ők már Észak-Amerikában születettek, Magyarországról és a magyar kultúráról keveset tudnak, sokan közülük már a nyelvet sem beszélik.

A náci, majd a szovjet megszállás történetét bemutató tárlat többeket megrázott. „Családból és az iskolától is természetesen kaptunk információt, persze az iskolában nem tanultunk annyira személyes adatokról, hogy mindenkinek a családja hogyan volt befolyásolva a két megszállás által. Először a német, majd a szovjet, de most éppen a múzeumba, a Terror Háza Múzeumba látogattunk és ez abban segített, hogy megtudtuk, valójában mennyire komoly volt egy jó 11 éven át a terror, amit a magyar társadalom tapasztalt” – mondta Baksay Attila.

Az Egyesült Államokban a 2001-es népszámláláskor csaknem másfél millióan vallották magukat magyar származásúnak. Számuk a tíz évvel későbbi felmérésben tovább nőtt. „Amerika az egyetlenegy olyan régió a világban, ahol a magyarok száma növekszik. Nekik ez fontos volt, hiszen beikszelték a magyar származásukat, ők büszkék a magyarságukra, és hogyha ez tartalommal telik meg, akkor ők a mindennapi életükben Magyarországot tudják segíteni” – közölte Vincze Máté, a ReConnect Hungary szervezője.

A harmadik éve működő ösztöndíjprogram két hét alatt mutatja be az anyaország múltját és kultúráját. A 18 és 26 év közötti fiatalokat pályázaton választották ki. Voltak már a Parlamentben és a Várban, ellátogattak a vajdasági Szabadkára, elutazásuk előtt pedig az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán is fogadja őket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!