2024. 09. 15. Vasárnap Enikő, Melitta napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Ottó 03:00

Felmondott 6 altatóorvos - szabályt szegve műtenek

2015. december 5., szombat 18:01, frissítve: vasárnap 10:49

Kiemelt bérről és színvonalas egészségügyi ellátásról beszél az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, annak ellenére, hogy a Szent Imre Kórház 6 aneszteziológusa éppen a héten a munkakörülményekre hivatkozva mondott fel. Altatóorvosból egyébként országszerte hiány van. A rezidens szövetség elnöke szerint a kormány is tud arról, hogy a kórházak emiatt sokszor szabályt szegve még nem szakvizsgázott aneszteziológust osztanak be műtétekhez, amivel a beteg életét veszélyeztethetik.

Nemcsak a sajtót, a józsefvárosiakat is meghívta a VIII. kerületi önkormányzat a helyi rendelőintézet átadó ünnepségére. A kerület fideszes polgármestere büszkén ecsetelte, hogy 40 év után felújították a rendelőt. Kocsis Máté a legapróbb részleteket sem mulasztotta el megemlíteni. „2800 négyzetméter PVC-padló került lehelyezésre és 21 négyzetméteren 2600 liter festéket fogyasztott el ez az épület, 165 kilométer új vezetéket kellett behúzni az épületbe, amin sokáig gondolkodtam hogy igaz lehet-e” – mondta a polgármester.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a színvonalas egészségügyi ellátásról beszélt. „A legnagyobb rész a kórházfejlesztésekre fordítódott 322 milliárd forint, de jutott kórházi eszközökre, egészségügyi műszerekre is” – fogalmazott Rétvári Bence, aki akkor is kitartott állítása mellett, amikor az áldatlan állapotokra hivatkozva a héten a felmondott altatóorvosokról kérdezte a Hír TV. „A Szent Imre Kórház egy kiemelt kórház Magyarországon, amelyik kiemelt bért is fizetett az orvosoknak és fizet továbbra is, és éppen ezért folyamatosak a műtétek is.”

A hat felmondott altatóorvos egyike pénteken az ATV-nek azonban épp a kevés fizetéssel indokolta a távozást. Csurgai Annamária szerint elfogytak a nővérek, ami túlórához vezetett. „Amikor a létszám csökkent az intenzív osztályon, akkor részben megnövekedett az ügyeleti szám. Hat ügyeletnél többet elvállalni én már nem nagyon tudok. A fiataloknak azért ment a 7-8 ügyelet, de azért ez rengeteg” – nyilatkozta az aneszteziológus.

Egy, a Hír Televíziónak névtelenül író aneszteziológus szerint az orvoshiány miatt sokszor előfordul, hogy rezidens orvos végez műtéti altatást, akinek még nincs meg a szakvizsgája. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint ezzel a beteg életét veszélyeztethetik. „Azért van a szakképzés, hogy ha az ember részt vesz benne, ki tudjon védeni bizonyos helyzeteket. Ameddig nincs ennek a tudásnak a birtokában, akkor igen, az veszélyezteti a beteget” – hangsúlyozta Sipka Balázs. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke egyébként azt mondta: bevett gyakorlat, hogy az orvoshiány miatt a kórházak megszegik a szabályokat; a helyzettel szerinte a kormány is tisztában van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!