2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Altatógázos halál: senki nem vállalt felelősséget

2015. október 12., hétfő 20:29, frissítve: kedd 07:03

Sem a mosonmagyaróvári kórház felújításának kivitelezői, sem az uniós fejlesztés vezetője nem vállalt felelősséget az altatógázos haláleset miatt a bíróságon. Két éve egy asszony azért vesztette életét, mert az altatáshoz használt csöveket fordítva kötötték be. A szakértői vélemények szerint a gázazonossági próba elvégzésével megelőzhették volna a tragédiát.

A vádirat szerint a 62 éves áldozat azért hunyt el a műtét közben, mert a kórház felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket. Szakértői vélemények szerint a tragédia megelőzhető lett volna, ha elvégzik az úgynevezett gázazonossági próbát.

„A Karolina Kórház sem mint megrendelő, sem mint üzemeltető nem kapta meg a gyógyászati gázrendszer használatához szükséges dokumentumokat, mégis ennek hiányában engedélyezték műtét végzését, illetve a műtőben lévő gyógyászati gázrendszer használatát” – mondta Gyurics Bálint ügyész.

Az uniós forrásból felújított műtéti blokkot nem sokkal a haláleset előtt adták át. Az elsőrendű vádlott, a gázellátó rendszert kivitelező társaság vezetője korábbi vallomásaiban arra hivatkozott, hogy hiába várta, hogy valaki átvegye tőle az elvégzett munkát.

„Nem volt tudomásom arról, hogy mikor, hogyan és ki üzemelte be a műtőt, illetve azt sem tudtam, hogy a végső műszaki átadásra június 17-én sor került. Ez utólag, a baj megtörténte után jutott a tudomásomra” – idézte a vallomást Bécsi Katalin, a Mosonmagyaróvári Járásbíróság bírója.

A vádirat szerint a a fővállalkozó és a kivitelező alvállalkozók is, valamint a az uniós felújítás felelőse is megszegte a szakmai szabályzatot, hibázott, hibáztak. Tanúként hallgatták meg azt a nőt is, akinél a haláleset napján oxigénhiányos állapotot jelzett a műszer. A beavatkozást nála kézi lélegeztetéssel fejezték be, amiről azonban elmondása szerint nem értesítették.

A vádlottak az első tárgyalási napon nem vallották magukat bűnösnek. A büntetőper október 14-én újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!