2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Alstom-pénzek: Medgyessy nem tagadja, a főváros bizottságot állítana fel

2016. április 27., szerda 19:42, frissítve: szerda 20:13

A cég társtulajdonosaként Medgyessy Péter feleségének bankszámláján landolt az Alstomtól kapott tanácsadási díj nagy része – írta meg a kormánypárti Magyar Idők. A megbízást a volt miniszterelnök sem tagadja, de azt igen, hogy kenőpénzről lett volna szó. A brit és a magyar hatóságok is nyomoznak a francia multi ügyeiben, a Fővárosi Közgyűlésben pedig vizsgálóbizottságot hozhatnak létre a Demszky-érában történtek feltárására.

Évek óta vizsgálódnak a brit hatóságok az Alstom ügyében. A vádirat szerint 2006–07-ben több mint kétmilliárd forint kenőpénzt juttattak a BKV-nak, hogy a metrótenderen biztosítsák elsőbbségüket. Azt nem tudni, hogy személy szerint kik kaphattak a pénzből. A szerződéskötés idején az SZDSZ-es Demszky Gábor volt a főpolgármester, a BKV-t pedig Aba Botond vezette. A kormánypárti Magyar Idők közben megtudta, Medgyessy Péter volt miniszterelnök nemzetközi tanácsadó cégének  éppen az érintett időszakban volt szerződése az Alstommal, a francia multi 180 milliót fizetett nekik 2007–08-ban.

„Nyilvánvalóan tudniuk kellett Horváth Csabáéknak, Gy. Németh Erzsébetéknek és Demszky Gáboréknak arról, ami történik. Ha esetleg nem tudtak róla – hagyjunk ennek csekély esélyt –, akkor viszont a teljes alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. Ezért fogjuk a májusi rendkívüli közgyűlésre megfontolni annak a lehetőségét, hogy vizsgálóbizottságot állítunk fel” – közölte Kocsis Máté, a főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnoka.

A szocialista Horváth Csaba hárítja a felelősséget. „Én második kerületi polgármester voltam, nem tudom miről kellett volna tudni, de akkor Kocsis Máté is mindenről tudott, hiszen ha jól emlékszem, ő pedig nyolcadik kerületi alpolgármester volt akkor – fogalmazott. – Én nem tudom megállapítani, hogy Medgyessy Péter megbízása bármilyen összefüggésben volt-e magyar területtel, mert ő egy nemzetközi tanácsadó céget vezet. Csak ő tudja feloldani azt a hiányérzetet, ha erre az Alstom felhatalmazza, hogy mit takart az ő tanácsadói szerződése.”

Egy másik volt szocialista alpolgármester szerint csak figyelemelterelés zajlik az ügyben. „Nem tudtam az ügyről, és ennek az elővétele nem más, mint a fideszes MNB-botrányról való figyelemelterelés” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Medgyessy Péter nem tagadja, hogy szerződésük volt az Alstommal, de szerinte szó sincs kenőpénzről. A Hír TV-nek azt mondta: tanácsadó cégének kilenc alkalmazottja két évig dolgozott a francia cég megbízásán, ezért kapták a 180 milliót, ami fejenként havi 400-500 ezer forintot jelent. A pénz egy része a kormánypárti Magyar Idők szerint Medgyessy Péter feleségének magánszámláján landolt.

„Nyilvánvaló, hogy a feleségem és az én számlám, függetlenül attól, hogy melyikünk nevén van, mindkettőnk tulajdona, tehát teljesen érdektelen, hogy pont a feleségem számláján vagy az enyémen van. Könnyen előfordulhat, hogy a pénznek egy részét átutaltam, hiszen a feleségem a cégnek a társtulajdonosa, és – ugye nagyon fiatal és jó erőben lévő ember vagyok, de egyszer én is meg fogok halni –, szeretném azt biztosítani, hogy neki is megfelelő legyen az anyagi háttere. De egyébként a világon senkinek semmi köze ahhoz, hogy ezt hova mikor ki hogyan utalja, ha egyébként ez nem korrupciós pénz. Ez pedig nem az” – jelentette ki Medgyessy Péter.

A Jobbik a magyar ügyészség felelősségét vizsgálná a brit vizsgálattal elindult korrupciós ügyben. „Az Alstom-ügyből semmi nem lenne, ha Angliában nem kezdtek volna el nyomozni ezzel az üggyel kapcsolatosan. Elkezdtek nyomozni, és meg is van az első szál: Medgyessy Péter cége, amely közel 180 milliót kapott ettől a cégtől. De senki nem kérdezi meg, hiszen az elmúlt huszonhat év pártjai egymással összejátszva élik életüket, Medgyessy Pétert nem is olyan régen tüntette ki az Orbán-kormány. Medgyessy Péter kitüntetéseket kap ebben az országban, és nem elszámolást” – hívta fel a figyelmet Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Medgyessy Péter egyébként 2004-es lemondása után egészen 2008 májusáig Magyarország utazó nagyköveteként dolgozott. Az volt a feladata, hogy magyarországi befektetésekről győzzön meg külföldi beruházókat. A volt miniszterelnök tevékenységét az Orbán-kormány is elismerte, a politikus tavaly decemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől vehetett át kitüntetést a magyar–kínai kapcsolatok fejlesztéséért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!