2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Álmaiban újra látja a vörösiszapot

2015. október 10., szombat 12:19, frissítve: szombat 13:11

A kolontári vörösiszap-katasztrófa után 5 évvel még mindig csak 33-an kaptak kárpótlást a 400 milliós kármentő alapból. A helyiek arra is panaszkodnak, hogy az adományokat közparkokra fordították. Az ipari katasztrófa miatt indított büntetőper 5 éve tart, de még elsőfokú ítélet sem született.

2010. október 4-én vörös ár hömpölygött Kolontáron, 150 embert vittek égési sérülésekkel kórházba, tíz ember nem élte túl a tragédiát. A legfiatalabb áldozat alig múlt egyéves. 358 ház lakhatatlanná vált.

A ledózerolt házak helyén ma fák és bokrok, vörösiszap helyett zöld fű van, a helyiek azonban nem felejtenek. „Én a mai napig azt látom, ahogy itt álltak a házak, és azt az iszonyatos pusztítást, fák kettétörve, kerítések kidöntve, autók mindenfelé” – mondja Tili Károly, Kolontár polgármestere.

A tragédia után negyvenen költöztek el Kolontárról, akik maradtak, ha akarnák sem tudnák eladni a házukat a faluban.

Devecseren 270 házat mosott el a timföldgyári iszap. Törő Károlynét is súlyos égési sérülésekkel kezelték a kórházban. Egykori háza helyén ma emlékpark áll, de álmaiban újra látja a vörösiszapot. „Küzdöttem, hogy ne fulladjak bele” – mondta.

A lebontott devecseri házak lakóinak egy része a közelben épült lakóparkba költözött. Azt mondják, az fáj nekik, hogy a timföldgyár tulajdonosai máig nem kértek bocsánatot. „Odaállhattak volna azt mondani, hogy elnézést, vagy ne haragudjanak. Mert akkor rájuk is más szemmel néztek volna!” – nyilatkozta Kovás Ottóné.

A polgármester azt mondja, a helyiek azt is kifogásolják, hogy az adományokat nem a rászorulók kapták, hanem közparkra, buszpályaudvarra fordították az összeget.

„Az lett volna a korrekt, ha az eredeti felhívás alapján az összegyűjtött pénz eljutott volna a károsultakhoz, alanyi jogon, mivel így szólt a felhívás. Nem azzal van baja az embereknek, hogy nem tetszik az emlékpark, csak nem érzik korrektnek az eljárást” – jelentette ki Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere.

A 400 milliós kármentő alapból eddig 33-an kaptak kárpótlást. Újjáépítésre és kármentésre 40 milliárdot költött az állam. Az iszapömlés miatt indított büntetőper öt éve tart, de még elsőfokú ítélet sem született.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!