2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Állítja, utasításra tanúskodott hamisan a romagyilkosságok ügyében

Felsőbb utasításra tanúzott hamisan a romagyilkosságok ügyében az első fokon 13 évre ítélt Csontos István volt tartótisztje – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap szerint H. Ernő akarata ellenére tagadta a parlamenti vizsgálóknak és a bíróságnak, hogy a korábban hivatásos katonaként szolgáló Cs. Istvánt beszervezte a Katonai Biztonsági Hivatal. A parlament vizsgálóbizottságának volt vezetője szerint a támadássorozatban elkövetett hibák miatt Szilvásy György volt titokminiszter politikai felelőssége egyértelmű.

A romagyilkosságok negyedrendű vádlottja a támadók sofőrje volt a tiszalöki és a kislétai támadásoknál. Korábban katonaként szolgált. Ekkor szervezte be a Katonai Biztonsági Hivatal, de leszerelése után is informátor maradt.

Tartótisztje a tiszalöki gyilkosság után kereste meg Cs. Istvánt, a vádlott a bíróságon erről nem akart beszélni, a bíró olvasta fel a nyomozati vallomását. „Amikor beszéltem a KBH-sal, akkor ez is felmerült, hogy ha hallok valamit a romák elleni támadásokkal kapcsolatban, akkor azt jelezzem a számára. Én akkor már szerettem volna jelezni, csak akkor a korábban hallottakból nekem már egyértelművé vált, hogy nem csak az Árpiék vannak ebben a dologban, hogyha esetleg az Árpiékat letartóztatják, akkor vannak kinn még emberek” – olvasta fel Miszori László tanácsvezető bíró Cs. István vallomását.


A beszervezést a Honvédelmi Minisztérium korábbi vezetése és Cs. István tartótisztje is sokáig tagadta. A Magyar Nemzet úgy tudja, H. Ernő felsőbb utasításra tanúskodott hamisan a bíróságon, ami miatt eljárás indult ellene. Cs. István védője azt mondta: az már a tárgyaláson látszott, hogy a tartótiszt nem mond igazat. „Ehhez gondolatolvasási képességekkel kell rendelkezni, vagy a szolgálatoknak kellene olyan pozíciót biztosítani, hogy bele tudjak látni, hogy az adott ember ott a tárgyalóteremben felsőbb utasításra maszatolja a valóságot, vagy pedig saját maga döntött így. Én azt láttam, hogy ez az ember nem akarja elmondani azt, amit ügyfelem elmondott, holott nem James Bond-történetről van szó, hanem arról, hogy a tettesek feltalálása érdekében még a különböző szolgálatoknak az aktív és nem aktív embereit sorra járták, sorra kérdezték. Én nem látok ebben hadi titkot, ehhez képest nem azt mondta el, amit a védencem elmondott” – mondta Barcsi István, Cs. István védője.

A nemzetbiztonsági bizottság egykori SZDSZ-es tagja, Gulyás József szerint nemcsak a bíróságon, hanem a parlamenti vizsgálóbizottság ülésén sem mondott igazat a Katonai Biztonsági Hivatal illetékese. „Félretájékoztattak bennünket, később Tóth Károly is, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja volt, Demeter Ervin is elmondta, hogy alapinformációkat nem osztottak meg, vagy mást mondtak, például Csontos szerepéről.” Gulyás szerint Szilvásy György volt titokminiszter politikai felelőssége egyértelműen megállapítható az ügyben. „Mind alacsonyabb szakmai szinten, mind vezetői, mind politikai szinten megáll a felelősség. Politikai szinten úgy, mindazok alá, akikhez ezek a szolgálatok, adott esetben mi a nemzetbiztonsági hivatal működésével foglalkoztunk kiemelten, a nemzetbiztonság felelős vezetője akkor Szilvásy György volt a felelős. Erről a felelősségről mi szóltunk.”

Gulyás József szerint azt is vizsgálni kellene, hogy a támadók honnan szereztek illetve kaptak fegyvereket, hiszen a lefoglalt eszközök között találtak olyanokat is, amelyek nem a besenyszögi betörésből származnak.

A Katonai Biztonsági Hivatal vezetői egyébként nemcsak a bíróság, hanem a honvédelmi minisztérium vezetése előtt is titkolóztak. Ez derül ki a tárca válaszából. Azt írták: a KBH vezetése súlyos szakmai, erkölcsi, etikai hibát vétett a romagyilkosságok ügyében, a kormányváltás után Hende Csaba honvédelmi miniszter a teljes vezérkart leváltotta. A közlemény elismeri, H. Ernő ellen az ügy után fegyelmi eljárás indult, a tartótisztet azonban nem bocsátották el, hanem alacsonyabb beosztásba helyezték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!