2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Állami mintagazdaságot hoznak létre Mezőhegyesen

2015. december 10., csütörtök 20:30

Állami mintagazdaságot hoznak létre Mezőhegyesen, a magánkézben lévő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. dolgozóinak pedig állami garanciát ígért munkájuk megtartására Lázár János. A kancelláriaminiszter ma villámlátogatást tett a településen. Tegnap leállította a mezőhegyesi földek egy részének elárverezését a Fővárosi Törvényszék, de a többi parcellára továbbra is lehet licitálni.

Villámlátogatáson járt Mezőhegyesen a kancelláriaminiszter. Lázár János azzal nyugtatta a helyieket, hogy az állam garanciát vállal a munkahelyek megőrzésére a településen. Mezőhegyesen állami mintagazdaságot hoznak létre, a munkára pedig egy kormánybiztost nevez ki hamarosan a miniszterelnök.

„Miniszterelnökséget vezető miniszter úr értően állt ehhez a kérdéshez, tehát hangsúlyozom, hogy nem lekezelően, hanem értően állt ahhoz a problémához, amely a majori lakosságot érinti, amely a polgármestert, az elveszendő adóforintokat sajnálja, a különböző öntözés és a vetőmagtermesztés, a szarvasmarha-tenyésztés ügyét jelentené, és elhangzott Lázár János úrnak a kijelentésében az, hogy kormánygarancia mellett fogják Mezőhegyes ügyeit kezelni, ő és Orbán Viktor miniszterelnök úr személyesen egyeztet Mezőhegyes sorsáról, dolgairól” – mondta Mezőhegyes független polgármestere, Mityó Zsolt.

A településen azért kerültek veszélybe munkahelyek, mert az állam eladná a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által bérelt földek nagy részét. Szerdán a Fővárosi Törvényszék több olyan terület árverezését is leállította, amelyeken a magáncég gazdálkodik. Lázár János ugyanakkor hangsúlyozta: a perben nem érintett parcellákra továbbra is lehet licitálni.

„Tegnap született egy bírósági ítélet, amely megkérdőjelezi az eddigi bérleti szerződéseknek a legitimitását. Jogorvoslatért újra bíróságra megyünk, és bármi is a bíróság döntése, a helyi gazdák számára a földbérlés vagy a földvásárlás lehetőségét biztosítani fogjuk. Ezt elmondtam a polgármester úrnak is, aki úgy látom, ezt elfogadta, és a város szempontjából nyilván az a legfontosabb, hogy legyen egy állami ménes, amely munkát és lehetőséget biztosít az embereknek” – mondta Lázár János.

A Ménesbirtok tulajdonosai a perben egyrészt azon földek eladásának leállítását kérik, amelyeken több százmillió forintos öntözőberendezéseik futnak, és nagy értékű beruházást hajtottak végre évek folyamán, mert ezeket az elárverezés után nem térítené meg az állam részükre.

„Közel 3 ezer dolgozóból maradt 600 mondjuk, akiknek a tulajdonjogát nem jegyezte be a földhivatal, és azóta sem tette ezt. Ennek ellenére mi azt állítjuk, hogy azért, mert itt egy adminisztrációs hiba történt, attól még nem rendelkezhet az állam sajátjaként azzal, amit az egykori tulajdonosok értékesítettek, és annak ellenére sem az állam tulajdona ez, hogy a földhivatal ezt nem jegyezte be, vagy ennek a bejegyzését folyamatosan visszautasította” – mondta Kun Mihály, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. igazgatója.

A ménesbirtok zrt. összesen 16 földrészlet tulajdonjoga miatt pereskedik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!