2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Állami kézbe került a Központi Zálogház épülete

2017. augusztus 29., kedd 17:39, frissítve: kedd 17:44

Az ingatlanért több mint 11 millió eurót fizetett a kormány.

Nemrég került állami tulajdonba a Magyar Királyi Központi Zálogház épülete. A több mint 4500 négyzetméteres, lakat alatt lévő, omladozó, és egy korábbi hirdetés szerint 280 szobás ingatlan adásvételét Lázár János kancelláriaminiszter ütötte nyélbe. A Miniszterelnökségtől a Hír TV közérdekűadat-igényléssel jutott hozzá az adásvételi szerződéshez. Eszerint az ingatlanért több mint 11 millió eurót fizetett a kormány.

Az épület korábbi tulajdonosa a szállodai szolgáltatásokat nyújtó Catalonia Hungary Kft. volt. 2008-ban még az volt a tervük, hogy szállodává alakítják az épületet, ami végül nem valósult meg, az ingatlan pedig eladóvá vált.

A Magyar Nemzet korábbi információi szerint lett is volna vevő az épületre, ám időközben a kormány határozatban műemléki védettséget adott a Lónyai utca és a Kinizsi utca sarkán álló épületegyüttesre, majd elővásárlási jogával élve megszerezte az ingatlant.

Balog László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlan kínálati ára 2016 ősze óta, 10 millió euró volt. A kormány által biztosított műemléki védettség az, ami korlátozza az ingatlan hasznosítását.

A legfrissebb információk szerint az épület műemléki védettséget élvez, ezért ebben az esetben bármilyen átalakítás során a helyi építési szabályoknak kell megfelelni, és ez nagymértékben meghatározza, hogy milyen munkákat lehet elvégezni akár a homlokzaton, akár szerkezetileg az épületen belül is. A Miniszterelnökségtől nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy az ingatlanért miért fizetett többet a kínálati árnál a magyar állam, mint ahogy azt sem tudni, hogy milyen célra hasznosítanák azt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!