2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ingyen állami föld az önkormányzatoknak?

2016. január 30., szombat 11:11

Egy baranyai polgármester szeretné elérni, hogy a második körben árverésre kerülő állami földek egy részét a kistelepülések kapják meg ingyen vagy licittel. Az állami föld sokat segítene a falvak fejlődésében egy másik településvezető szerint is.

A Pécs melletti, 200 lakosú Martonfán évek óta működik szociális szövetkezet, a termeléshez földre lenne szükség. A polgármester szerint az árverésre kerülő területek egy részét az államnak ingyen át kellene adnia az önkormányzatok számára. A másik megoldás az lenne, ha a települések is licitálhatnának – mondta Bosnyák András. „Ha a kormány annak a 350 ezer hektárnak, amelyet elárverez, csak az egy százalékát juttatná az olyan kistelepülési vagy települési önkormányzatoknak, amelyek mezőgazdaságban gondolkodnak, akkor hosszú távon ezekből az 50–100 hektáros területekből jelentős számú munkahelyet lehetne létrehozni” – fejtette ki Martonfa polgármestere.

A közeli Pereked alpolgármestere hasonlóan vélekedik. „Hasznos lehetőség lenne, ha a települések a földárverésen indulhatnának, vagy állami földterületeket kapnának, ahol gazdálkodhatnak. A falvak fejlődésében fontos és nagyon jó dolog lenne” – fogalmazott Takács János.


Martonfa polgármestere az ügyben az ország valamennyi településvezetőjének levelet írt. Azt kéri, hogy aki egyetért vele, írja alá a petíciót, amelyet rövidesen továbbít az illetékeseknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!