2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Állami beruházások: a szakmai szervezetek változtatnának az előkészítésen

Az építőipar szakmai szervezetei ajánlásokat fogalmaztak meg a közpénzből finanszírozott beruházások előkészítésére elsősorban azért, hogy a tervezett határidőket és a költségkeretet tartani lehessen. Ezeket idővel, a parlamenttel egyeztetve jogszabályokba is ültetnék, ám ez hosszabb folyamat lesz az érdekképviseletek szerint.

  • Állami beruházások: a szakmai szervezetek változtatnának az előkészítésen

Már munkagépeknek kellene dolgozniuk a debreceni vasútállomásnál, ahol új buszpályaudvarral kiegészült intermodális közlekedési központot fognak építeni. Így néz majd ki, már csak az a kérdés, hogy mikor. A költségek ugyanis az elsődlegesen tervezett 21 milliárd forintról 34 milliárd fölé emelkedtek három év alatt, ezért tavaly új közbeszerzést kellett kiírni.

Budapesten viszont már körvonalazódik az új Puskás Ferenc Stadion. A költségek itt is sokat emelkedtek: a 2015-ben jelzett 100 milliárd forint körüli árral szemben a győztes konzorcium csaknem ennek duplájáért, 190 milliárdért építi fel a 68 ezres arénát.

„Ma a beruházási értékek túlnyomó többsége állami beruházás. Tehát nagyon fontosnak tartjuk, hogy jogszabályi szinten szabályozva legyen a beruházások folyamata” – jelentette ki a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula.

A mérnöki kamra az építészkamarával és a társszövetségekkel ezért új rendszert dolgozott ki a közpénzből megvalósuló beruházások tervezésére és kivitelezésére. Elsősorban az a cél, hogy az állami beruházások befejezési határideje és költségszintje tartható legyen a jövőben.

„Az építési-beruházási folyamatok rendszere és a tervezői szolgáltatások rendszere, bevezetése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő módon, megfelelő költségkeretek között, megfelelő határidőre és minőségben készüljenek el ezek a beruházások” – fogalmazott a kamarai elnök.

„Nyilvánvalóan nem egy-két hét vagy hónap múlva lesz a javaslatokból jogszabály” - ezt már a mérnöki kamra egyik tagozatvezetője mondta a Hír TV kérdésére. Szántó László szerint a túlárazás nem magyar jelenség.

„Az előkészítés során nem megfelelően meghatározott költségkeret okozza a túlárazás jelenségét, a túlárazásra történő jelenséget. Tehát amennyiben hosszabb előkészítéssel történik meg egy beruházás előkészítése, hosszabb előkészítéssel és alaposabb vizsgálatokkal történik meg a költségkeret meghatározása, ez természetesen automatikusan vissza fogja szorítani ezt a jelenséget” – jelentette ki.

Az új Puskás Ferenc Stadionnak a költségei ugyan emelkedtek az elmúlt években, a jövő év végi átadási határidőt tartani kell a kivitelezőnek. Az aréna ugyanis az egyik helyszíne lesz a 2020-as futball Európa-bajnokságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!