2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Állami bankok hitelén hízik Mészáros Lőrinc birodalma

2017. szeptember 30., szombat 10:32, frissítve: szombat 11:09

Alig finanszírozza kereskedelmi bank Mészáros Lőrinc birodalmának terjeszkedését – ennek járt utána Célpont című műsorunk. A felcsúti polgármester az állami pénzintézetektől kapott milliárdos hitelt nem tartja közpénznek. Az ezt firtató kérdésekre érdemi válasz helyett személyeskedéssel reagált a miniszterelnök barátja.

Búzakeményítő-gyár épül Visontán a Mátrai Erőmű sarkában. A teljes beruházás 30 milliárd forint. Mészáros Lőrincéknek azonban csak a költségek negyedét, 8 milliárdot kellett előteremteni. A fennmaradó 22-t az állam, valamint az állami Eximbank és az MKB közösen állta.

Tiszapüspökiben is hasonló a recept. A 45 milliárdból épülő gyárban Mészáros kisebbségi tulajdonos, a költségek nagy részét az állam, valamint az állami Eximbank és az MKB állta.

Ráadásul nemcsak ez a két beruházás volt, amely Mészáros Lőrinchez köthető és amit az Eximbank–MKB páros hitelezett meg. A szintén hozzá köthető Hunguest Hotelsre például további mintegy 30 milliárd forintnyi jelzálogjogot jegyzett be három bank, közte az Eximbank, az MKB. A szintén Mészáros-érdekeltség Pannon Lapok Társaságára pedig 13 milliárd forintot az MKB. Ez így a két gyárra kapott hitellel együtt összesen 89 milliárd forint. És ez még mindig nem a végösszeg.

„Nem tudom, mennyi a cégcsoport hitele. Természetesen van hitelállomány” – mondta a felcsúti üzletember. Szerinte a hiteleket gyorsan visszafizetik, az Eximbankot pedig azért választották, mert a legjobb kamatot ők ígérték. Mészáros szerint az állami bank pénze nem közpénz.

– Vagy azt gondolja, hogy odaadta örökbe?
– Nem, csak azt mondta, hogy nem állami pénz.
– Miért lenne állami pénz?
– Az Eximbank állami pénzből gazdálkodik, most mondta ki az unió.
– Hát ez hitel.

A második kérdésre már érdemben nem válaszol a felcsúti milliárdos, inkább személyeskedett.

– Ön politikát szolgál.
– Politikát?
– Meg a televízió is. Ugye ez azt hiszem az RTL Klub. Gondolom, nem?
– Nem, ez már nem az.
– Ja, már, ja már. Ja, onnét kitették.
– Nem. De miért személyeskedik. Nem igazán értem.
– Gondolom, hogy kitették, hát még az RTL-nél volt. És akkor jelenleg hol dolgozik?
– Ez miért fontos?
– Mert akkor mutassa, honnét vannak, egyáltalán, miért készít felvételt.
– A Hír TV-től.
– Ja, a Hír TV-től? Akkor csak azt kell mondanom Önnek, hogy Önt tulajdonképpen kitették az RTL Klubtól, és elment egy rabszolgatartó társadalomba, a Hír TV-hez. Köszönöm szépen.

Feltűnő, hogy kereskedelmi bank alig finanszírozza Mészáros üzleteit. „Az kínos, hogyha ezekben az állam által favorizált, nagy léptékű, nagyot álmodó projektekben mindig az Eximbankot és Külkerbankot látjuk. Ez azt valószínűsíti, hogy ezek a bankok mintha egy missziót teljesítenének, mintha egy állam által kapott feladatnak igyekeznének megfelelni” – nyilatkozta Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank volt vezetője.

Pedig ha egy állami bank bukja el a hitelét, akkor végső soron az államkassza, azaz az adófizetők állják a tartozást. Márpedig az Eximbank 100 százalékban állami tulajdon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!