2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Alkotmányt sérthet Toroczkaiék rendelete

2016. november 26., szombat 20:00

Alkotmányellenes lehet a héten Ásotthalmon elfogadott önkormányzati rendelet – ezt mondta a Hír TV-nek egy alkotmányjogász. A rendelet Lövétei István szerint sérti a vallás- és a szólásszabadságot, márpedig azt az alaptörvény védi. A jobbikos Toroczkai László vezette község képviselő-testülete úgy döntött, betiltja például a burka és a csador viselését, nem lehet mecsetet építeni a faluban, és a melegpropagandát is büntetné.

A mecset- és minaretépítés, illetve a csador, a burka és a burkini viselését is betiltotta a képviselő-testület Ásotthalmon. „Eddig se volt jellemző, hogy muszlim ruhában fürödtek volna a strandon, úgyhogy szerintem nagyon nem befolyásolja a község életét” – mondta egy helyi lány.

Ásotthalmon egyébként két muszlim nő él. A rendelet szerint a faluban mecsetet sem lehet építeni. Az új szabályokat a helyiek tudomásul vették.

A muszlim imára hívó müezzin tevékenységet ugyanúgy betiltották Ásotthalmon, mint a melegpropagandát. A polgármester szerint az a céljuk a rendelettel, hogy Ásotthalom magyarlakta katolikus település maradjon. „Mi nem a homoszexualitást tiltjuk ezzel a rendelettel természetesen, hanem azt a fajta propagandát, amely szembemegy az alaptörvénnyel, tehát innentől kezdve mi vagyunk azok, akik az alaptörvényt védjük” – mondta Toroczkai László.

Lövétei István alkotmányjogász szerint ez nem igaz, egyrészt önkormányzati rendelet nem írhatja felül az alaptörvényt, másrészt a jogszabály sérti a szólás- és a vallásszabadságot, vagyis alkotmányellenes. „Ilyet nem lehet helyi rendeletben elrendezni, ehhez minimum törvényi szabály kéne, de ezt a törvényi szabályt biztos, hogy megtámadnák egy alkotmánybíróság előtt, mert sérti az általános alkotmányosságot” – mondta.

Toroczkai László szerint a rendelet kiállja majd az alkotmányossági próbát. A Fidesz–KDNP viszont megvizsgáltatná a jogszabályt a kormányhivatallal. „Az, hogy a mecsetépítést meg akarja tiltani Magyarországon, számomra a vallásszabadság szűkítéséről vagy akár meggátlásáról szólna. Úgy gondolom, hogy nem akarunk olyan országban élni, ahol bárki a vallását nem gyakorolhatja szabadon” – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője.

A kormánypárti képviselő szerint Toroczkaiéknak vissza kell vonniuk a rendeletet, ha a kormányhivatal megállapítja, hogy ellentétes a hatályos törvényekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!