2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Alkotmánymódosításra utalt Orbán Viktor, ha győznek a nemek

,

2016. szeptember 25., vasárnap 17:03, frissítve: vasárnap 17:26

Alaptörvény-módosítás követheti az október 2-i népszavazást, legalábbis erre utalt a miniszterelnök Bécsben. Orbán Viktor a migrációs csúcstalálkozót követően a Hír TV kérdésére azt mondta: ha a nem szavazatok kerülnek többségbe, akkor olyan jogszabályt kell alkotni, amit soha többé nem lehet megváltoztatni. A Jobbik szerint ők már tavasszal azt kérték, hogy a népszavazás helyett alaptörvény-módosítással akadályozzák meg azt, hogy Magyarországra migránsokat küldjenek.

Történelmi jelentőségű kérdésről van szó, ezért közjogi következménye kell, hogy legyen a népszavazásnak. Orbán Viktor erről a bécsi migrációs csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón beszélt. A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy alkotmánymódosításra is sor kerülhet, ha a népszavazáson a nemek győznek.

„Ha belegondol, hogy miről van szó, hogy a kulturális nemzeti és állami identitás talán legfontosabb eleméről, talán kikkel élünk együtt, akkor azt kell mondani, hogy történelmi jelentőségű a népszavazás. És ebben egyszer kell kimondani az áment, és az utána úgy van. És nekünk, politikusoknak az a dolgunk, hogy ha a nép kimondta, akkor azt rögzíteni kell olyan jogi formában, hogy azt onnét kimozdítani többet ne lehessen” – fogalmazott a kormányfő.

„Orbán semmi konkrétumot nem mond. Orbán beszél a vakvilágba, de semmi konkrétumot nem mond. Mondja azt, mit akar csinálni” – a szocialisták egyelőre azt tudják, hogy ők bojkottálják a népszavazást, és ugyanerre kéri támogatóit a Demokratikus Koalíció is.

Kakuk György, a párt elnökségi tagja szerint elfogadhatatlan lenne egy újabb alkotmánymódosítás. „A magyar emberek többsége látja, hogy mi történik ebben az országban és ezzel az álnépszavazással kapcsolatban. Elfogadhatatlan és egészen elképesztő az, hogy ezt az álnépszavazást bármiféle alkotmánymódosítással megpróbálják összekötni, abszolút elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Kakuk.

A népszavazás felesleges, a Jobbik fél éve az alkotmánymódosítás pártján áll – ezt már Staudt Gábor mondta. A párt frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy a népszavazásra feltett kérdést ők már tavasszal az alaptörvénybe emelték volna.

„Akkor viszont mire költünk el 5 milliárdot közvetlenül a választásnál vagy a népszavazásnak a megszervezésére, illetve ki tudja, hány 10 milliárdot a kormányzati propagandára? Ezért mondtuk, hogy ez az egész, amit itt látunk, Orbán Viktornak a belpolitikai célkitűzését és a Fidesznek a belpolitikai célkitűzését, a '18-as vagy akár egy előre hozott választásnak a megnyerését készíti elő, illetve támasztja alá” – mondta Staudt Gábor.

A kormánypárti többség által 2011-ben megalkotott alaptörvényt eddig hat alkalommal módosították, legutóbb júniusban, amikor a terrorveszélyhelyzetet is beemelték az alkotmányba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!