2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a módosítások miatt

2015. október 3., szombat 11:32, frissítve: szombat 11:41

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP az infotörvény október 1-jén hatályba lépő módosításai miatt, amely az ökopárt szerint indokolatlanul korlátozza a közérdekű adatokhoz való hozzáférést.

Szél Bernadett társelnök a Magyarország élőben című műsorunkba azt mondta: parlamenti egyeztetésre hívják az ellenzéki frakciók vezetőit, hogy közösen vihessék az Ab elé az ügyet. A mostani módosítások többek között lehetővé teszik, hogy a közérdekű adatokat közlő szervek pénzt kérjenek az igénylőktől az adatok kiadásáért.

– Az adófizető polgároknak joguk van ahhoz, hogy megismerjenek adatokat. Nekünk is jogunk lett volna ahhoz, hogy a földpályázatokhoz hozzáférjünk, mondom, 8 millió forintot róttak ránk, és akkor még csak a fénymásolás.
– Kifizették?
– Nem, szűkítettük az adatkérésünket, viszont most, de a munkavégzés díját is el lehet számolni ezzel kapcsolatban. De van itt más is, például, ha szerzői jogi védelem alatt áll valami, akkor nem adják ki, hanem betekintés lehet, na most ez az érvelés erejét meglehetősen csökkenti, az hogyha nem tudunk, nem tudjuk nyilvánosságra hozni azokat a dokumentumokat, amiről én mondjuk azt gondolom, hogy elég sok embernek kellene, hogy meglássa.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!