2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Alkalmatlannak tartják az új törvényt

2015. október 14., szerda 08:12, frissítve: szerda 09:31

Alkalmatlan az ügyvédi kamarák helyzetének kezelésére a vonatkozó új törvény az Ügyvédi Összefogás Egyesület elnöke szerint.

Bártfai Beatrix Magyarország élőben című műsorunkban emlékeztetett, a Magyar Ügyvédi Kamara úgy vonhat el jogköröket a területi kamaráktól, hogy a bíróság jogsértést még nem mondott ki. Az egyesület ezzel szemben úgy véli, a Magyar Ügyvédi Kamara nem felettes szerve a helyi testületeknek. Bártfai Beatrix szerint a hatósági ügyek ellátását vitatott esetekben egyszerűen más területi kamarához lehetne áthelyezni.

„A törvénynek az a legnagyobb problémája, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara úgy vonhat el jogköröket a területi kamaráktól, hogy bírósági ítélet a jogsértés megállapítása tekintetében még nincs. Legalábbis a törvény ezt mondja. Mi ezt azért nem értjük, mert hiszen jogerős ítélet van arról, hogy nincs legitim tisztségviselő, de ugyanakkor a törvény arról rendelkezik, hogy a miniszternek meg kell indítania valamilyen pert, és ennek a perindításnak a következtében a Magyar Ügyvédi Kamara elvonhatja az adott területi kamarának a hatáskörét. Hogy a nézők ezt érzékeljék, ez olyan, mintha egy büntetőeljárásban meggyanúsítanának valakit, és a büntetést előre kiszabnák rá jogkövetkezményként, vagyonelkobzástól kezdve egészen a közügyektől való eltiltásig” – mondta az Ügyvédi Összefogás Egyesületének elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!