2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Albérlet, kollégium vagy vásárlás?

2016. július 27., szerda 18:44, frissítve: szerda 18:44

Akár százezer forintot is elkérnek egy egyszobás albérletért a fővárosban a szeptemberben induló tanévtől a piaci elemzők szerint. Vidéken a szülők inkább megveszik a lakásokat, ami később befektetésnek is jó, de a legszegényebbeknek csak az ingázás vagy a kollégium marad.

A ponthatárok kedd esti kihirdetése után a diákok már az új életüket tervezgethetik. Mivel sokan a lakóhelyüktől távol kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat, nekik várhatóan a lakhatás lesz az egyik legnagyobb költség.

Budapesten egy garzonlakást is 100 ezer forint körül adnak ki, a többszobás ingatlanokat 200 ezer forint felett lehet bérelni. A legnagyobb hazai ingatlanoldal szakértője szerint hiába keres egyszerre több ezer diák lakást, ez önmagában nem nyomja feljebb az albérletek árát. „A felvételi ponthatár kihirdetésének aktualitása az, hogy ebben az időszakban mintegy 20 százalékkal nő meg az érdeklődés a kiadó lakások iránt. Ugyanakkor ez nem jelent tényleges árnövekedést ebben a konkrét időszakban, hiszen az albérletárak folyamatosan növekednek” – magyarázta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A vidéki városokban más a helyzet. Szegeden például egyre több szülő inkább a vásárlás mellett dönt. „Vidéken még mindig jobban megéri megvenni a lakásokat, és aztán beleköltöztetni a diákokat, befektetési céllal. A szülők érdeklődését idén újra tapasztaljuk. Az utóbbi években ez nem volt jellemző, de kezdenek visszatérni a piacra, akik a gyermeküknek vásárolnak lakást” – fejtette ki Bozsó Bence ingatlanos.

Akik nem engedhetik meg a saját lakást vagy az albérletet, azok az egyetemek kollégiumába pályáznak. „Már hetek óta tapasztaljuk a folyamatos megkereséseket: hogy lehet jelentkezni, hogy lehet bejutni a kollégiumokba, milyen esélyek vannak a bejutásra. Úgy gondolom, hogy ebben az évben is nagyon sokan fognak jelentkezni magyar hallgatók a kollégiumba” – mondta Kovács Attila, a szegedi Móra Ferenc Kollégium igazgatója.

Egy átlagos albérlet összköltsége megosztva is jócskán meghaladja az 50-60 ezer forintot, ennek az összegnek akár az ötödéből is be lehet költözni egy kollégiumba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!