2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Alaptörvény-módosítás: a letelepedési kötvényen múlhat

2016. október 19., szerda 13:45, frissítve: szerda 15:35

Könnyen lehet, hogy nem lesz meg a szükséges kétharmados támogatás az alaptörvény hetedik módosításához. Vona Gábor a letelepedési kötvények visszavonását szabta feltételül az alkotmánymódosítás támogatásához, Orbán Viktor szerint azonban egy jó konstrukcióról van szó.

A nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő letelepítést soha nem támogatta a Jobbik, ezért szabta az alkotmánymódosítás támogatásának feltételéül a letelepedési kötvények megszüntetését – ezt Vona Gábor mondta Magyarország élőben című műsorunkban.

„Engem és a Jobbikot egy dolog érdekel, hogy Magyarországnak a legerősebb és leghatékonyabb biztonságot teremtsük meg az alaptörvény-módosítás során. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy ne csak a szegény migránsokat állítsuk meg a kerítésnél, hanem a letelepedési kötvényt is töröljük el, hogy a gazdag migránsok és a gazdag terroristák se érkezhessenek Magyarországra” – mondta a pártelnök.

Orbán Viktor egyértelművé tette a Jobbik elnökének, hogy a letelepedési kötvény jó konstrukció. Vona Gábor szerint a miniszterelnök ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy a letelepedési kötvény mindenképp megmarad. A Jobbik elnöke kedden találkozott a miniszterelnökkel, a megbeszélésen a kvótaügyi alkotmánymódosítás támogatásához a letelepedési kötvények árusításának megszüntetését kérte.

„A Fidesz egy érvénytelen népszavazás után most egy eredménytelen alaptörvény-módosítást vár el tőlünk. Ha megtartjuk a terrorizmusnak ezt a kiskapuját – és igenis komoly veszélynek tartom azt, hogy az ISIS bizonyos sejtjei akár a magyar letelepedési kötvényen keresztül jutnak be Magyarországra és az Európai Unióba –, akkor azt gondolom, hogy komoly felelőtlenséget követünk el. Én nem szeretném vállalni azért a felelősséget, hogy mondjuk a magyar letelepedési kötvény által terroristák jutnak be Magyarországra vagy Európába. És bízom benne, hogy a miniszterelnök úr sem vállalja ezt a felelősséget” – mondta Vona Gábor.

Tekintse meg a Vona Gáborral készült teljes interjút:

„Alkudozunk, mint egy piaci kofa?”

Értelmetlen alkudozásnak tartja a Jobbik feltételeit Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Vona Gábor önmagát és a pártját minősíti azzal, hogy korábbi nyilatkozataival ellentmondóan cselekszik. A kormánypárti politikus szerint a migrációról először a Jobbik elnöke sürgetett népszavazást, amikor pedig a Fidesz referendumot kezdeményezett, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és alkotmánymódosítást szorgalmazott. A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban, Kósa Lajos azt mondta: a kormány már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.

„Az alaptörvény-módosítás a nemzet érdeke vagy sem? Igen, a nemzet érdeke. Van-e ehhez kapcsolódóan értelmezhető kérése a Jobbiknak? Volt. Az, hogy sarkalatos törvényekkel szabályozzuk az alaptörvényben, hogy egyébként az az ágazati törvény, amely a részletes szabályokat megmondja, az az alaptörvény felhatalmazása alapján sarkalatos legyen. Volt egy csomó értelmes szabályuk. Ezek, amiket Vona Gábor feltételként szabott, értelmetlenek. Ezzel az erővel mindent az égegyadta világon össze kell keverni és a leglehetetlenebb dolgokat kell összekapcsolva alkudozni, nem lennénk jobbak a piaci kofánál” – fogalmazott Kósa Lajos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!