2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Aláírta Áder a CEU-ellenes törvényt

2017. április 10., hétfő 19:38, frissítve: kedd 00:02

Nem ment szembe Orbán Viktorral az államfő: Áder János, az utolsó pillanatban ugyan, de aláírta a CEU működését ellehetetlenítő törvényt.

A köztársasági elnök ezt azzal indokolta, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem ütközik sem az alaptörvénybe, sem pedig uniós jogokba.

„A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti” – olvasható az államfő nyilatkozatában.

Villámtüntetés
Több százan vonultak a Sándor-palota elé. >>>

Ugyanakkor arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a külföldi egyetemekkel a törvény végrehajtásáról. A Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem amerikai anyaintézményét szeptemberig kellene úgy átalakítani, hogy ott tényleges képzés induljon, de a magyar és az amerikai kormánynak is megállapodást kell kötnie a Soros-egyetem további működéséhez. Ez utóbbi feltételt a CEU teljesíthetetlennek tartja – az egyetem arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államokban az oktatási ügyek nem a szövetségi kormányra tartoznak, hanem a tagállamokra.

Az ellenzék gyáva pártkatonának minősítette Áder Jánost. Az LMP Alkotmánybírósághoz fordul, ha sikerül összegyűjtenie ötven országgyűlési képviselő aláírását.

Soros György felvette a kesztyűt. A Közép-európai Egyetem nem ért egyet az államfő döntésével. A CEU közleményben jelezte, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasznál. A felsőoktatási törvény módosítását előre megfontolt politikai támadásnak minősítik. Az alapító előzetesen megüzente a diákoknak és az oktatóknak, hogy bármi is történjen, az egyetem nem hagyja el Budapestet. A milliárdos üzletember szavait köremailben tolmácsolták a diákoknak és az oktatóknak a CEU vezetői. Megjegyzik, hogy készek lettek volna eddig is tárgyalni, de a kormány lesöpörte a kezdeményezéseiket.

A lex CEU-t múlt héten a Fidesz és a KDNP egy nap alatt keresztülvitte a parlamenten. A jobbikosok és a Gyurcsány-párt képviselői nem vettek részt a szavazásban, a többi ellenzéki politikus pedig nemmel voksolt.

Az államfőt nem hatotta meg sem a több tízezer fős tüntetés, sem az ellenzéki politikusok felszólítása, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!