2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bilincsben vittek el egy dinnyetermelőt

,

2016. július 27., szerda 15:38, frissítve: vasárnap 13:35

Az egyik nagy áruházlánc előtt tiltakoztak dinnyetermelők, mert a hipermarket túl olcsón adta hétfőn a dinnyét. Attól tartanak, hogy az akció lenyomja a piaci árat és emiatt az exportjukon is ront. Az egyik tiltakozó az áruház elé borította a termését, őt bilincsben vitték el a rendőrök.

Az egyik multinacionális üzletlánc üzlete elé borította a termését egy dinnyetermelő. Azt kifogásolta, hogy a hipermarket túl olcsón kínálta a magyar gyümölcsöt. A rendőrök szabálysértési eljárást indítottak a férfi ellen, aki a rendőrök utasításának megfelelően elhagyta a parkoló területét, majd az áruház mellett folytatta akcióját. A termelőt végül bilincsben vittek el, a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek ellene.

Az áruházlánc hétfőn az ilyenkor szokásos 100 forintos kilónkénti ár feléért adta a dinnyét. „49 forintért nem lehet dinnyét árulni Magyarországon. Én is szeretném a gyerekeimet iskolába járatni, normális iskolába. Ez nem ár” – mondta Schlachta Gyula termelő.

A szervezők elhatárolódtak az akciótól, ők ugyanis békés demonstrációt hirdettek: dinnyét osztottak volna az áruház mellett.

A Dinnyetermelők Országos Egyesülete szerint az áruház akciója lenyomta a felvásárlói árakat. „Ez a 49 forintos ár takar egy 20-25 forintos termelői árat, tehát ezt kell elképzelni a termelők részéről, ez az exportpiaci ár, ez a 15 centnek felel meg, és a vevőink Nyugat-Európában, akik kérik a dinnyét, azt mondják, hogy mit akarunk mi, amikor a fogyasztói ár 15 cent, mit akarunk mi termelői árban kérni feléjük 15 cent beszállítási lehetőséget, erre rájön még a fuvar, rájön a göngyöleg” – fogalmazott Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még csak most kezdődik a dinnyeszezon. A családi gazdaságok attól félnek, hogy önköltségi áron sem tudják eladni a termésüket. „Szeptemberben, augusztus végén jól jön az a bevétel, a gyerekeket felruházni, illetve a tankönyveket megvásárolni. Mi azért aggódunk, hogy pont ezek a családok kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy ha befektettek valamennyi kevés összeget is ebbe, akkor nemhogy nyereségük nem képződik, hanem azt is elveszítik, amit befektettek” – nyilatkozta Rácz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gazdakörök elnöke.

Az áruházlánc közleményben reagált a tiltakozásra. Azt írják, nem az árakat akarták lenyomni, hanem a túlkészletet kiárusítani. Hangsúlyozták, a dinnye kilónkénti ára jelenleg 99 forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!