2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Akár félmillió nőt is érhetett már bántalmazás

Hír TV

2017. november 25., szombat 17:33, frissítve: szombat 17:58

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ez Magyarországon félmillió nőt érint. A meggyilkolt magyarországi nők hatvan százaléka pedig házastársa vagy élettársa áldozata. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján az ellenzéki pártok az isztambuli egyezmény ratifikálását sürgetik, miközben újabb áldozat tárta fel történetét.

Egész gyermekkorában bántalmazta saját édesapja A láthatatlan erőszak című kisfilm főszereplőjét. Az áldozat Szelényi Zsuzsanna parlamenti képviselő barátja, aki a történetét azért tárta a világ elé, hogy ilyen mással ne történhessen meg.

„Meg kell akadályozni az erőszaknak a jelenlétét és a létezését mindazon a helyeken, ahol nem látjuk, ahol az erőszak láthatatlan: otthon, az iskolában, a sportegyesületekben, a munkahelyeken, az egyházakban, és minden olyan helyen, amit intimnek tekintünk, ahol úgy gondoljuk, hogy biztonságban vagyunk” – jelentette ki Szelényi.

Az MSZP közös kiállást követelt a pártoktól a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. Gurmai Zita, a párt nőtagozatának elnöke arról beszélt: „Orbán Viktor azt szokta mondani, hogy az állam elsődleges feladata, hogy védje meg polgárait. Hát akkor legyen olyan kedves, védje meg őket!”

A Jobbik tanácskozást szervezett a témában. „Az erőszakos férfi mindig gyenge. Egy magabiztos férfi, aki tisztában van a saját helyzetével, szerepével, az tiszteli a nőt is, nem bántaná. Viszont hogyha nem tudjuk megoldani a 21. században ezeket a társadalmi szerepeket, nem tudjuk őket tisztázni, vagy nem tudunk ez ügyben önként, szabadon vállalható mintákat biztosítani, amelyekre társadalmat, közösséget lehet építeni, akkor egyre több bizonytalan férfi lesz, és egyre több bizonytalan nő” – jelentette ki Vona Gábor pártelnök.

Bár minden pártot meghívtak a konferenciára, csak az LMP-s Demeter Márta vett rajta részt, aki szerint óriási probléma az áldozathibáztatás és az, hogy a jogszabályi környezet az áldozat feljelentéséhez köti az eljárás megindulását. „Úgy gondolom, hogy ez elfogadhatatlan, hiszen óriási lelki teher és nyomás alatt vannak azok, akik ilyen cselekmény áldozatául esnek” – mondta a politikus.

A kormánypártok nem támogatják az isztambuli egyezmény törvénybe iktatását, az ellenzék szerint viszont erre feltétlenül szükség lenne.

„A nők elleni, családon belüli erőszakkal szembeni fellépés nemzetközi egyezményének rendszerében Magyarországnak részt kell vennie. Ki kell alakítani azokat az intézményeket, amelyek hathatósan segítenek abban, hogy megállítsuk ezt a drámai folyamatot – ma Magyarországon minden héten elveszíti egy nő az életét valamilyen családi konfliktus miatt” – jelentette ki Karácsony Gergely, a Pártbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

A civil szervezetek akciónapot szerveztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán, hogy tájékoztatást nyújtsanak, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra. Az eseményen részt vett Sárosdi Lilla színművész is, aki először nevesítette zaklatóként Marton László rendezőt.

– Minél többen kinyitjuk a szánkat a saját függetlenségünkért és szabadságunkért, annál többen leszünk együtt, közösen, és annál erősebbek tudunk lenni ebben a kérdésben.
– Gondolja, hogy elindult egy olyan változás Magyarországon, amelynek a végén elégedettek lehetünk?
– Nem is tudom, hogy hol ennek a vége, de ha már elindul egy társadalmi párbeszéd – úgy érzem, hogy elindult, amelyet aztán remélhetőleg követni fog egy intézményi rendszerváltozás, esetleg a felsőbb szinteken is –, akkor természetesen igen, de nagyon kitartónak kell lenni.

A résztvevők végül felvonulással hívták fel a nők elleni erőszakra a figyelmet, ami a budapesti Egyetem térről a Kossuth térig tartott.

A magyar állam tizenöt krízisközpontot működtet országszerte, ahol védett elhelyezést, fizikai ellátást és szakemberi segítséget is biztosítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!