2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Akadálymentesítés: gyűlnek az aláírások, közelednek az álláspontok

Hír TV

2018. február 9., péntek 17:07, frissítve: péntek 17:51

Folyamatosan egyeztet a főváros a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével a 3-as metró akadálymentesítéséről – erről számolt be a szervezet elnöke. Kovács Ágnes azt mondta, jövő héten a BKV is beszáll az egyeztetésbe azért, hogy a lehető legtöbb állomáson legyen lift. Közben hétfő óta gyűlnek az aláírások azért, hogy népszavazást lehessen tartani a vonal teljes akadálymentesítéséről. Az akcióhoz szinte az összes ellenzéki párt csatlakozott.

Hétfőn kezdődött meg az aláírásgyűjtés a felújítás alatt álló 3-as metró akadálymentesítéséért. 138 ezret kell összegyűjteni ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani a kérdésben. A szocialisták kezdeményezésére indult a gyűjtés, de ahhoz már szinte az összes ellenzéki párt csatlakozott. A pártok biztatónak tartják a lakosság hozzáállását.

„A kitelepülő pultoknál akár 80-100 aláírás is összejön egy óra alatt, úgyhogy én azt gondolom, hogy ez egy népszerű népszavazási kezdeményezés, ezt szeretik a budapestiek, és szinte mind úgy gondolják, hogy erre valóban szükség van” – mondja V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja.

Most jelenleg csak a Ferenciek terén működik lift. Az ellenzéki pártok azt szeretnék elérni, hogy a felújítás után az összes megálló teljesen akadálymentes legyen. Míg a főváros a többletköltségek miatt csak a részleges akadálymentesítést tudná garantálni.

„Korábban még, amikor a műszaki előkészületek folytak, a koncepciótervek, akkor egyértelművé vált, hogy meg lehet valósítani minden egyes állomáson akár a liftet is, ennek műszaki akadálya nincs. Kétségtelenül nem olcsó, utólag beépíteni a lifteket drágább, mint hogyha eleve úgy épültek volna az állomások, és ezt mondjuk úgy, hogy a költségvetési tervezés folyamán derült ki, hogy a főváros nem kap ehhez elegendő forrást az államtól központi költségvetésből, és ezért gyakorlatilag a költségek csökkentése érdekében kivették ezeket” – magyarázta Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja.

A Momentum szerint érvényes és eredményes népszavazás esetén muszáj lenne újrakezdeni az átépítést. „Nekünk a végső célunk az, hogy akadálymentesítve legyen a 3-as metró. Ha lesz ebben a kérdésben népszavazás, akkor mi emellett fogunk kampányolni, és természetesen, hogyha időben bejelentik azt, hogy akadálymentesítve lesz a teljes vonal, azt sikerként fogjuk elkönyvelni. Az, amit most Tarlós bejelentett, az csak egy részmegoldás, az félsiker és mi egy teljes akadálymentesítést szeretnénk” – emelte ki Hajnal Miklós, a párt szóvivője.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) folyamatosan egyeztet Tarlós Istvánnal. Elnökük szerint az álláspontok egyre közelebb kerülnek egymáshoz. „Legutóbb szerdán volt egy egyeztetés, ahol a főpolgármester úr bejelentette, hogy a már korábban 14 megálló akadálymentesítése szerepelt a tervekben, aztán azt követően főpolgármester úr bejelentette, hogy a Kálvin téri megállót a főváros a saját költségvetéséből akadálymentesíti, és most szerdán bejelentette, hogy további 5 megálló akadálymentesítését vállalja magára a projekten kívül a saját költségvetéséből finanszírozza” – nyilatkozta Kovács Ágnes.

A jövő héten a MEOSZ, a főváros és a BKV ül egy asztalhoz, ahol a fennmaradó állomások akadálymentesítésnek lehetőségét vizsgálják meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!