2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Aggódik az Amensty

2017. július 17., hétfő 17:41, frissítve: hétfő 19:05

Nemzetközi emberi-jogi szervezet aggódik az Orbán-Netanjahu szövetség miatt. A két miniszterelnök politikájában egyre több a közös pont - még az antiszemitának tartott Soros-kampány sem rontott a kapcsolaton.

Budapest előtt Párizsba látogatott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, ahol Emmanuel Macron elnökkel együtt vett részt a francia zsidók második világháborús deportálásának évfordulóján rendezett megemlékezésen.

Macron, elődeihez hasonlóan, elismerte a francia állam holokausztban játszott szerepét. „Itt ismét megismétlem: Franciaország szervezte mind a 13 152 zsidó hitű ember összegyűjtését és deportálását 1942. július 16-án és 17-én” – nyilatkozta Franciaország köztársasági elnöke.

Netanjahu Párizs után Budapestre repült, ahol nemrég sokak szerint az antiszemitizmus felkorbácsolására alkalmas plakátkampányt indított a kormány Soros György ellen. Bár a magyar vezetés azt ígérte, eltávolítják a hirdetéseket az izraeli vezető érkezéséig, Netanjahut vélhetően nem zavarja a kampány, hiszen odahaza hasonló módszerekkel küzd a milliárdos által támogatott civil szervezetek ellen. Egy éve, még a magyarországi jogszabály előtt, Izraelben is törvényt hoztak a külföldről támogatott civil szervezetek ellen, és egy izraeli kormánypárti képviselő épp Netanjahu budapesti látogatása előtt javasolta a jogszabály szigorítását.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet közleményben fejezte ki aggodalmát a magyar és az izraeli kormány egyre szorosabb szövetsége miatt.

„Az egy nemzetközileg dokumentált dolog, hogy Izrael durván sérti a menekültek és menedékkérők jogait Izraelben. A másik, hogy Izraelben is elindult az elmúlt néhány évben egy durván civilellenes és jogvédőellenes kampány. Ugye azokat a civil szervezeteket és aktivistákat, akik felszólalnak a palesztinok emberi jogaiért vagy mondjuk a megszállt területeken élők helyzetén próbálnak meg változtatni, gyakran valamilyen adminisztratív vagy jogi eszközökkel megpróbálják ellehetetleníteni” – mondta el Demeter Áron emberjogi szakértő.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint vannak közös pontjai Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu politikájának, az izraeli miniszterelnök ezért politikai megfontolásból vonathatta vissza a budapesti nagykövet Soros-kampányt elítélő nyilatkozatát.

„Izrael legalább ugyanolyan megosztott ország, mint Magyarország a politika tekintetében, tehát nem gondolom, hogy Netanjahu miniszterelnök az izraeli társdalom teljes véleményskáláját képviselné. Ugyanakkor, amennyire én látom, Izraelben nem az a legfőbb kérdés, hogy Soros Györgyöt bírálják, hanem sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan tudnak olyan politikát folytatni, amely újra összefogja az izraeli társadalmat” – véli Niedermüller Péter.

Izraeli miniszterelnök harminc éve nem járt Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!