2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Aggasztóan kevés a kéményseprő

2016. szeptember 14., szerda 18:19, frissítve: szerda 21:33

Nemcsak bolti eladóból vagy informatikusból, kéményseprőből is kevés van. Az érdekképviselet szerint több szakemberre lenne szükség ahhoz, hogy az egy hónap múlva induló fűtési szezonban biztosítva legyen a lakosok biztonságos ellátása. Azt is szeretnék elérni, hogy a kéményseprőképzés ne csak felnőttképzés keretében, hanem az iskolákban, nappali tagozaton is elérhető legyen.

A feladat egyre több, a szakember viszont napról napra kevesebb. Többen is felmondtak már azokban a megyékben, ahol a kéményseprési feladatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vette át.

„Július elseje óta, amióta ezt a tevékenységet ellátjuk, még mindig a próbaidejüket töltik a kéményseprők, tehát ha valaki úgy gondolja, hogy máshol szeretné folytatni ezt a pályát, megteheti, illetve ha valaki valamiért nem felelne meg, akkor természetesen egy másik jelentkezőt hívunk be a helyére. Eddig összesen tizenegyen gondolták úgy, hogy nem folytatják velünk ezt a munkát” – nyilatkozta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az érdekképviselet és a katasztrófavédelem abban állapodott meg, hogy közösen javítanak a kéményseprők munkakörülményein, többen ugyanis a hiányos munkaruházat és felszerelés miatt döntöttek úgy, hogy hátat fordítanak a szakmának.

Az egy hónap múlva induló fűtési szezont komoly munkaerőhiánnyal kell elkezdenie az ágazatnak az érdekképviselet szerint. „Nagyon kevés kéményseprő van hazánkban, hiányszakmának tudom mondani, mert mintegy 800-900 ember van mindössze a szakmában. Remélhetőleg a jövőben egy jól kialakult rendszer mellett, az oktatásra is hangsúlyt fektetve, vonzóvá tudjuk tenni a szakmát” – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A érdekképviseleti vezető hozzátette: a kéményseprőképzést be kellene emelni a szakmunkásképzők nappali tagozatára, hogy a fiatalok is tudjanak rá jelentkezni. Jelenleg ugyanis csak felnőttképzés keretében érhető el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!