2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Aggasztó a magyar mezőgazdaság helyzete

2016. december 1., csütörtök 21:19, frissítve: csütörtök 21:22

Aggasztónak tartják a magyar mezőgazdaság helyzetét a korábbi szakminiszterek. Az egyik gazdasági szakoldal konferenciáján Torgyán József, Gráf József, Vonza András és Németh Imre vitatta meg a magyar agrárium jelenlegi problémáit.

Gráf József 2005-től 2010-ig volt agrárminiszter a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányban. A szocialista politikus felidézte, hogy a nagybirtokok támogatásának megnyirbálása után a kormány több mint 200 milliárd forint támogatást ígért az állattenyésztő nagyüzemeknek a munkahelyek megtartására. De szerinte az ígéretet nehéz számon kérni utódján, Fazekas Sándoron, aki súlytalan figura lett az évek során.

„Először elvitték a vidékfejlesztést, most elvitték az EU-s pénzeket, tehát ettől kezdve egy jogalkotó, jogfogalmazó valamilyen intézmény, ami lehetne ma a Miniszterelnökségnek egy főosztálya. Semmi szükség a minisztériumra, tehát ha még ez is megszűnt most utoljára, akkor én nem tudom, hogy az állattenyésztésen ki vagy milyen módon fog segíteni” – mondta Gráf József.

A volt miniszter elődje, Németh Imre arra panaszkodott, hogy az uniós pályázatok elbírálása lassú.

„Kódolva van benne a hiba és a büntetés. Tehát ilyen értelemben, nem is értem, hogy miért nem szakaszolták ezt az egész dolgot, és ennek megfelelően nincs építőipari kapacitás, nem tudják lehívni azokat a gépeket, amiket néhány hónap alatt, ugye, itt a pályázók megrendelnek. Teljesen elszakadt a valós gazdasági igénytől és a folyamatoktól ez az egész rendszer” – véli Németh Imre.

Az első Orbán-kormány minisztere szerint a kormány magára hagyta a vidéki Magyarországot.

„Tessék elmenni a kistelepülésekre, az őstermelőkkel beszélni a családi gazdaságokkal, és akkor megdöbbenve fogják tapasztalni, hogy az utóbbiban azt mondják, hogy feladtak minket. Senki nem törődik velünk” – fogalmazott Torgyán József.

A volt miniszterek szóvá tették, hogy hiába van 2012 óta sertésstratégiája a kormánynak, ha az állatállomány csökken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!