2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Áder: Mindenkinek meg kell harcolnia a hazáért

Áder János avatta fel Jászberényben Lehel vezér szobrát. A köztársasági elnök beszédében elmondta: a legendás alak emléke arra int, hogy mindenkinek meg kell harcolnia a hazáért. A város főterén álló szobor Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter alkotása.

A monda szerint a kalandozó magyarok egyik vezére, Lehel, amikor fogságba esett Augsburgnál, úgy homlokon csapta kürtjével a német császárt, hogy azonnal meghalt.

– A kürt meséje, legendája a miénk, jászberényieké, jászoké, magyaroké. Örülhetünk mi, városlakók, hogy ezt egy nagylelkű adomány nyomán állandó életre kelt szobor is fogja hirdetni a városnak és a világnak – mondta Szabó Tamás polgármester.

„Mi magunk vagyunk az emlék” – idézte Arany Jánost a szoboravatón a köztársasági elnök. Áder János szerint Lehel vezér példája arra tanít, hogy a hazáért mindenkinek meg kell harcolnia a maga eszközeivel, hittel, munkával, tudással, hűséggel.

– Európában azoknak a nemzeteknek van jövője, amelyek őrzik hagyományukat, nem dobják el. Nem cserélik újabbra, modernebbre őket. Nem hagyják magukat lebeszélni róluk. Nem értik elavultnak, az újjal összeférhetetlennek – jelentette ki Áder János.


A szobor leleplezése alatt megszólaltatták Lehel kürtjét, amelyet a Jász Múzeumban őriznek.

– Istenünk áldd meg ezt az emlékművet, vésd szívünkbe a történelem lapjain hozzánk címzett üzenetedet – fohászkodott Szántó József katolikus plébános.

A szobor, amelyet Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter készítette, Jászberény főterén áll, az alkotás a város egyik díszpolgárának adománya.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!