2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Brüsszelezésbe fordult a nemzeti ünnep

2017. augusztus 20., vasárnap 14:22, frissítve: vasárnap 16:58

„A választás tétje az ország megvédése a gazdasági spekulánsoktól”, „gyermekeink jövőjét biztosítja a határvédelem” és „önazonosságunkat kell védeni Brüsszel ellenében” - néhány gondolat vezető fideszes politikusoktól a nemzeti ünnepen. A Magyar Nemzet írta meg, hogy egy kommunikációs direktívát írtak elő a magyar diplomatáknak, hogy augusztus 20-án a Szent István és Soros György közti választásként írják le a jövő évi választást. Bár az amerikai milliárdost szó szerint eddig nem nevezték meg, hasonló gondolatvilág jelent meg a kormánypárti szónokoknál.

Az augusztus 20-ai ünnepségsorozat a budapesti, Kossuth téri zászlófelvonással kezdődött. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel, ezután 92 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében úgy fogalmazott: azt várják a frissen végzett honvédektől, hogy védjék meg Magyarország szabadságát, önállóságát és biztosítsák a nyugodt jövőt.

„Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede. Mást jelent ma a védelem, mint akárcsak öt évvel ezelőtt. Ismét védenünk kell határainkat. Meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált” – jelentette ki Áder János.

A Brüsszellel szembeni kiállásról és a honvédelem fontosságáról beszélt ünnepi köszöntőjében Simicskó István is. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, „gyermekeink jövőjét Magyarországon képzeljük el, és azt szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink magyarként élhessenek ebben a hazában. Ekkor bizony fel kell lépnünk, és meg kell állítanunk a tömeges illegális migrációt. Igenis fel kell lépnünk minden veszéllyel szemben, a terrorizmussal szemben is, és védelmeznünk kell határainkat. Ma sajnos úgy tűnik, hogy Brüsszel feladja hitét, elveszíti a fundamentumát. Mi, magyarok megtanultuk, hogy Magyarország, a szülőföldünk, a hazánk semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára.”

Az Országgyűlés elnöke párhuzamot vont a Szent István-i Magyarország és a jelenkor politikai eseményei között. Kövér László Zalaegerszegen a jövő évi választás tétjéről is beszélt.

„Szent István mai magyar népe azonban nem kíván lemondani az államáról, hitéről és azonosságtudatáról. A magyar választópolgárok erről döntöttek 2010-ben, ezt a döntésüket erősítették meg 2014-ben, és a 2018-as választásunknak is ez lesz a tétje. Arról döntöttünk, hogy úgy építjük újjá a magyar államot, hogy az képes legyen szolgálni és megvédeni a nemzetet. Olyan gazdaságot építünk, ami nem a pénzügyi spekuláción, hanem értékteremtő munkán alapul. Arról döntöttünk, hogy megerősítjük magyar azonosságtudatunkat, keresztény kultúránkat és nemzeti összetartozásunkat” – vélekedett Kövér László.

Lázár János sem hagyta ki a lehetőséget, hogy Brüsszelt ostorozza. Hódmezővásárhelyi ünnepi beszédében arról beszélt: Európa veszélyeztetetté vált az unió bevándorláspolitikája miatt.

„A liberális válasz az, hogy jöjjön csak mindenki, Európa terített asztalainál jut hely mindenkinek. Eszerint az elképzelés szerint Európa jövője elsősorban csak létszámkérdés. Nem kultúra, nem gondolat, nem meggyőződés, csak létszámkérdés. Ha nem születik elég német, francia, angol vagy magyar gyerek, ha fogy az európai népesség, akkor majd pótoljuk őket idegen földről származó, más kultúrájú és más vallású emberek tömegeivel. Mindegy, ki lakja Európát, mondják liberális barátaink, csak a gazdasági szempontból szükséges létszám meglegyen” – szögezte le a kancelláriaminiszter.

Kósa Lajos sem hagyta ki a lehetőséget, hogy Brüsszelt ostorozza. Debreceni ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: az ország függetlensége a tét.

„Ki gondolta volna akár csak egy évtizeddel ezelőtt, hogy ma arról van szó, hogy Európa határait védi Magyarország a szerbekkel, a horvátokkal, a lengyelekkel, a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal együtt? Azért védi, mert meg kell védeni a szabadságunkat, a függetlenségünket, a kultúránkat, az önazonosságunkat. És ki merte volna azt álmodni, hogy a szabadság, az önrendelkezés korábban egyik legfontosabb letéteményesének, Brüsszellel szemben kell ezt Magyarországnak és a vele szövetséges országoknak megtenni?” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Orbán Viktor idén nem vett részt az augusztus 20-i ünnepségeken. A miniszterelnök szabadságát tölti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!