2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Áder kemény kérdéseket kapott a gimnazistáktól

2017. április 25., kedd 20:14

Legalább annyian voltak a CEU bezárása mellett, mint ellene – Áder János szerint. A köztársasági elnök a klímavédelemről tartott előadást a Trefort gimnáziumban, ahol végül az egyetem ügyéről is kérdezték a diákok. Az államfőt transzparensekkel várták az intézményben, ahol korábban több diák is jelezte szolidaritását a CEU-val.

A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy miért írta alá a CEU elleni törvényt. Áder János szerint nem a többség akaratával szemben döntött. „Legalább annyian lehettek volna az utcán, akik amellett tüntetnek, hogy tessék aláírni. Akkor most kinek az érdekét kell képviselni? Azokét, akik ellene tüntettek, vagy azokét, akik mellette tüntettek? Azt ne gondoljuk, hogy azért, mert volt néhány tízezer ember az utcán, legyen hetvenezer, amit a sajtó írt, az egyúttal már a társadalom összességének a véleménye is. Tehát ettől azért szerintem messze vagyunk, tehát az arányokat jó, ha megtartjuk” – mondta az államfő.

Ádert a paksi bővítésről, a nemzeti konzultációról, valamint a kopasz erőemberek fellépéséről is kérdezték a gimnazisták. Az egyik diák, Tóth Máté Benedek ezzel kapcsolatban azt mondta, arra számított, hogy Áder csak a CEU-ból lesz felkészülve, de ő úgy gondolta: „a szabadságjogok ilyen szintű megsértésére azért érdemes rákérdezni, főleg abban az esetben, hogy ha az újságírók már évek óta nem tudtak tőle szabadon kérdezni úgy, hogy válaszra legyen kényszerítve”.

Az igazgató büszke a diákjaira, ugyanis egy tavalyi kutatás szerint a magyar fiatalok többségét nem érdekli a politika. Csapodi Zoltán kifejtette, igyekeznek a diákokat a közélet kérdéseire fogékonnyá tenni, és a korosztály az átlagához képest itt, az iskolában komolyabb a politika iránti érdeklődés.

Az ELTE gyakorló gimnáziumában negyven tanár ellenezte nyíltan a CEU-törvényt. Bár fogadták az államfői előadást, jelezték, hogy a jogszabály elfogadásának módjával, a tartalmával és a szellemiségével sem értenek egyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!