2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Áder is részvétet nyilvánított

2017. május 23., kedd 15:51, frissítve: kedd 18:45

Áder János köztársasági elnök – más külföldi vezetőkhöz hasonlóan – részvétét fejezte ki a brit uralkodónak és az áldozatok rokonainak. A magyar kormány holnap értékeli a manchesteri robbantás után kialakult helyzetet. Ezt a hírszerzést irányító kancelláriaminiszter mondta, miután meghallgatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Gyászszünettel kezdte az edzést a Manchester United, a csapat az Európa-liga szerdai döntőjére készül. Manchesterben több megemlékezést is tartottak, a város polgármestere azt mondta, hogy nem adják meg magukat a terroristáknak.

„Gyermekek voltak, fiatalok és a családjaik, akiket a felelősök kiválasztottak arra, hogy meggyilkoljanak. Ez egy gonosz tett volt” – mondta a manchesteri polgármester, Andy Burnham.

Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg a Buckingham-palota kertjében emlékezett az áldozatokra. A brit pénzügyminiszter megszakította brüsszeli útját és azonnal visszatért Nagy-Britanniába.

A cannes-i filmfesztiválon is megállt egy percre az élet.

Párizsban, amely az elmúlt években több merényletet is átélt, a francia elnök felkereste a brit nagykövetséget.

„Azért jöttünk el személyesen, mert együtt érzünk a brit néppel. A manchesteri események is azt mutatják, hogy egész Európát érte támadás, az európai fiatalságot akarják megfélemlíteni, de mi nem fogjuk hagyni” – nyilatkozta Emmanuel Macron francia elnök.

A közös ellenségről és a terrorizmus elleni fellépésről beszélt Angela Merkel német kancellár is.

„Ez a feltételezett terrortámadás csak erősíteni fogja az ellenállásunkat, hogy folytassuk a munkát brit barátainkkal azok ellen, akik ilyen és ehhez hasonló emberellenes cselekményeket terveznek és visznek véghez. Megerősítem, hogy Németország a britek mellett áll” – jelentette ki Merkel.

Az amerikai elnök a palesztin államfővel közös sajtótájékoztatóján ítélte el a merényletet. Trump egy nappal korábban a radikális iszlám elleni nemzetközi fellépést sürgette Szaúd-Arábiában.

„Teljes szolidaritással állunk az Egyesült Királyság lakosai mellett. Sok olyan fiatal, gyönyörű és ártatlan embert gyilkoltak meg a gonosz vesztesek, akik élték és élvezték az életet. Nem nevezném őket szörnyetegeknek, bár nekik ez a céljuk. Mostantól kezdve veszteseknek nevezem őket, mert ők azok, vesztesek, és még inkább vesztesek lesznek, emlékezzenek erre” – hangoztatta Donald Trump.

Részvétét fejezte ki az orosz elnök is. Vlagyimir Putyin nevében külügyminisztere közölte, hogy Oroszország kész növelni a nemzetközi terrorellenes együttműködésben vállalt szerepét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!