2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Áder: Indokolt felhívni a figyelmet közös felelősségünkre

2016. március 22., kedd 18:13, frissítve: kedd 18:13

Az ember nem hagyhatja figyelmen kívül a természet törvényeit – mondta az államfő Szekszárdon. Áder János az 1956-os dunai jeges ár 60. évfordulóján tartott emlékülésen vett részt.

1956 márciusában Dunaföldvártól Mohácsig befagyott a folyó, miközben jött egy árhullám. A gátak 58 helyen szakadtak át, öten meghaltak a jeges áradásban, tízezreket telepítettek ki, jelentős területek kerültek víz alá. „Minden addigi vízszintet meghaladott, a vízhozama pedig az összes addigi jeges árvíz vízhozamát meghaladta. Csak rendkívüli összefogással lehetett a károkat minimalizálni, mégpedig az Alföldnek a déli és a Dunántúlnak a déli részére a folyó mindkét partján” – mondta Horváth Emil, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott csoportvezetője.

A 60. évfordulón tartott emlékülésen Áder János köztársasági elnök arról beszélt, hogy a természet törvényeit az ember nem hagyhatja figyelmen kívül. „A víz világnapján indokolt felhívni a figyelmet közös felelősségünkre, és ugyancsak helyénvaló köszönetet mondani. Köszönetet mindazoknak, akik tudásukkal, munkájukkal, odafigyelésükkel segítik, hogy a folyóink mentén élők biztonságban tudhassák életüket, értékeiket. Akik kellő előrelátással végzik akkor is a munkát, amikor a folyó békés arcát mutatja” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök.

Az 1956-os jeges áradás után a Duna érintett szakaszán megemelték a töltéseket, és jégtörő hajókat is vett a vízügy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!