2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Áder: Bátran meghaltak, hogy mások élhessenek

2016. szeptember 7., szerda 16:27, frissítve: szerda 17:57

Európa kapujában álltak őrt Zrínyi várvédői, akik 450 éve feltartóztatták Szulejmán hódító seregét, és védték a keresztény népközösséget – erről beszélt Áder János köztársasági elnök Szigetváron a várvédők szobrának avatásán. Az ünnepségen a horvát államfő és a török miniszterelnök-helyettes is részt vett.

Zrínyi Miklós és megmaradt katonái 450 éve, 1566. szeptember 7-én törtek ki a várból. Előtte 34 napig tartották magukat, hét nagy rohamot vertek vissza. A negyvenszeres túlerőben lévő törökök tízszer annyi katonát vesztettek, mint amennyien a várvédők a csata kezdetekor voltak. A hősök emlékére Szigetváron új Zrínyi Miklós-emlékművet avattak, az ünnepségen a magyar és a horvát köztársasági elnök mellett a törtök miniszterelnök-helyettes is részt vett.

Áder János beszédében azt hangsúlyozta, hogy a várkapitány a csatában nem csak hazáját, de a keresztény népközösséget is védte. „Egy maroknyi magyar és horvát vitéz az életét adta azokért az értékekért, amelyek ma is európaiságunk alapját jelentik. Magyarok és horvátok őrt álltak Európa kapujában, Európa értékeit védték. Áldozatukkal, hősiességükkel maguk is az európai örökség részévé váltak. A várvédők tudták, hogy küldetésükön nemzetek sorsa múlhat, és bátran meghaltak azért, hogy mások élhessenek” – fogalmazott az államfő.

A horvát köztársaság elnöke arra emlékeztetett, Zrínyit és katonáit azóta is egész Európa tiszteli, hiszen megállították a Bécs felé vonuló Oszmán Birodalom seregét. „Zrínyi határozottságával lojalitásával és áldozatkészségével ma is mindenkiben tiszteletet vált ki. Katonái feltétel nélkül követték őt, mi pedig évszázadokkal később is büszkén mondjuk ki a nevét, amikor a hűségről beszélünk. Most nincs háború, de erre a békében is nagy szükség van. A csata 450. évfordulója alkalmából Szigetváron egész héten zajlanak a megemlékezések. A magyar kormány csaknem fél milliárd forintot adott az emlékév rendezvényeire” – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!