2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Abszurd a kétévenkénti ellenőrzés

2016. október 6., csütörtök 21:44, frissítve: péntek 08:36

Idén közel annyi szén-monoxid-mérgezés történt, mint tavaly a teljes téli szezonban.

A katasztrófavédelem a kéménytüzekre is figyelmeztet. A kéményseprést a rezsicsökkentés ingyenessé tette, de a gázkéményeket már csak kétévente ellenőrzik. Ahol fával vagy olajjal fűtenek, ott maradt az éves vizsgálat.

A következő napokban fagypont alá eshet a hőmérséklet, a legtöbb háztartásban már fűtenek. A szén-monoxid-mérgezés megelőzéssel kerülhető csak el.

„Ezt a korábbi abszurd döntést, hogy kettő évente is elég a legveszélyesebbnek tartott gázkéményeket ellenőrizni, ezt én azonnali hatállyal visszaállítanám, minden kéményt, különösen gázkémények esetében, igenis hogy évente egy alkalommal kötelező a szakembernek ellenőrizni, így tudjuk a biztonságát leginkább garantálni a lakosságnak, a másik pedig az, ami már egy régi vágyunk, hogy a kéményseprőiparban is az utánpótlásról gondoskodni kellene” – mondta el a Hír TV-nek Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A lakossági kéményseprést államosították, a szolgáltatás a katasztrófavédelemhez került, amely a kéményseprők felét vette csak át.

Mára 17 megye 2214 településén a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a kémények ellenőrzését és tisztítását. Jelenleg 450 kéményseprő dolgozik nálunk, folyamatosan nő a számuk, hiszen folyamatosan nő az ellátási területünk is, a katasztrófavédelem ott jelenik meg szolgáltatóként, ahol a megyei jogú városok nem vállalják tovább a kéményseprési feladatokat” – nyilatkozta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A szakszervezet kezdeményezésére a Belügyminisztérium munkabizottságot hoz létre, amely október végén kezdi az egyeztetéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!