2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Abszurd? Hóágyúzás után a környék is behavazódik

2017. január 17., kedd 11:14, frissítve: kedd 11:55

A hótakarítási munkálatok kifizetése helyett ingyen síeléssel kárpótolta az eplényi sípálya Olaszfalut. A település szerint ugyanis a sícentrum hóágyúzása miatt havazik a környéken sokat, ezért pedig megnőttek a kiadásaik.

Panaszkodnak a lakosok Olaszfaluban. Azt mondják, náluk sokszor akkor is havazik, amikor máshol nem. Úgy gondolják, ehhez az eplényi sípályának lehet köze, ugyanis jellemzően hóágyúzás után esik a hó. Az önkormányzatnak többletköltséget jelent a település csúszásmentesítése.

„Hát a kellemetlenség része, hogy a hótolást ki kell fizetni, illetve a közmunkások bére nyilvánvalóan plusz költség, a sózás, síkosságmentesítés plusz költséget jelent az önkormányzatnak” – mondja Boriszné Hanich Edit, Olaszfalu polgármestere.

Meteorológusok szerint a jelenség oka az lehet, hogy a térségben uralkodó gyenge délies légáramlás a hóágyúzáskor keletkező úgynevezett kondenzációs magvakat a falu fölé szállítja, melynek hatására a nedves, páradús levegőből kicsapódik a vízgőz, és hópelyhek keletkeznek belőle.

A szakemberek magyarázata ellenére a sípálya vezetősége abszurd állításnak tartja, hogy miattuk havazna a környező településeken. „Igazából ez egy eléggé abszurd állítás, hogy mi havaztuk be úgymond a szomszédos, illetve a környező falvakat” – véli László Márk, az eplényi sícentrum marketingmenedzsere.

Olaszfalu önkormányzata azt szerette volna, ha a sícentrum hozzájárul a hóeltakarítási költségekhez. A cég azonban mást ajánlott. „Szerettünk volna egy gesztussal szolgálni a közeli falvaknak, és 50 fős gyerek csoportot fogadtunk, iskolás csoportot fogadtunk, akik ingyen tudtak nálunk síelni” – tette hozzá László Márk.

Az önkormányzat örömmel fogadta a felajánlást, ahogy láthatóan a gyerekek is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!