2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

A Waffen SS veteránja volt a díszvendég, Novák Előd távol maradt

,

2016. február 7., vasárnap 15:46

Szentmisével, koncerttel és SS-egyenruhával emlékeztek a budapesti, 71 évvel ezelőtti kitörésre radikális szervezetek Székesfehérváron és Kisbéren. Eredetileg a Jobbik alelnöke, Novák Előd is felszólalt volna, de végül lemondta a részvételt az eseményen, amelynek díszvendége egy SS-veterán volt. A rendőrség közleménye szerint a rendezvényt a megfelelő létszámmal biztosították, önkényuralmi jelkép használata miatt pedig nem indult büntetőeljárás, intézkedésre nem volt szükség.

Arcukat eltakarva vonultak többen is Székesfehérváron, a budapesti kitörési kísérlet 71. évfordulóján. A megemlékezés helyszínén Otto Wöhler, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának Hitlert és Szálasi Ferencet éltető táviratát is felolvasták.

Az Új Magyar Gárda főkapitánya nem ment el a megemlékezésre, csak üzenetet küldött, amelyben a kitörő nyilasok, honvédek és német katonák hősiességét méltatta: „A sokszoros létszám és technikai fölényben lévő vörös hordát több mint 50 napig feltartóztatták Budapestnél” – hangzott üzenete.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fejér megyei elnöke a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor felállítása mögül kihátráló kormányt bírálta beszédében. „Hiába a kétharmados többséggel kormányzó kormánypártunk támogatása, mégis a háttérerők, a megszálló erők, amelyek rabigában tartják, térdre kényszerítették ebben a vonatkozásban az országunkat” – fogalmazott Kónyi Kiss Botond.

Lemondta részvételét a megemlékezésen a Jobbik alelnöke, Novák Előd, miután megtudta, hogy a díszvendég a Waffen SS egykori önkéntes katonája, Klaus Grothjahn. „Ő jelen pillanatban ma az elsötétedett Európában egy fény, amely olyan elfelejtett értéket képvisel, ami újra létezni fog, és újra vissza fogja adni a fehér ember büszkeségét és a valódi nemzettudattal rendelkező európai nemzetek magas szintű öntudatát” – méltatta Grothjahnt Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője.

Székesfehérvárról Kisbérre utazott a díszvendég. Egy szórakozóhelyen tartott előadást a Waffen SS veteránja, a sajtót azonban arra már nem engedték be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!