2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

A vízágyú is előkerült húsvéthétfőn + Videó + Képriport

Ma született bárány lett a szépségverseny győztese a Szentendrei Skanzenben. Húsvéthétfőn a locsolkodásé volt a fő szerep a szabadtéri múzeumban. A Baranya megyei Szabadszentkirályon előkerült a tömegoszlatásra is alkalmas vízágyú.

A legények vízbe mártott rozmaringággal legyezték meg a Szentendrei Skanzenba látogató asszonyokat és lányokat. A korán érkezőknek erdélyi ízesítésű bárány is jutott. Két és fél óráig sütötték a kemencében.

A húsvéthétfői locsolkodás a környező országokban is ismert.

– Ez egy érdekes népszokás, mert tudomásom szerint leginkább a palóc és matyó vidéken locsolkodtak, és csak később terjedt el országos szinten. Például a mi vidékünkön, Kisalföldön csak akkor, amikor én kisgyermek voltam. De akkor aztán mindenki locsolt! – mondta a Hír TV-nek a Lajta Néptáncegyüttes vezetője, Palenik József.

A lányoknak nem sok esélyt hagytak a legények.

– Próbáljuk az ősi vadászó technikákat is feleleveníteni, mint hagyományt, ezért a bekerítéses és az üldözéses módszer kombinációját alkalmazzuk, ez eddig százszázalékos siker – jelentette ki Fütty Ákos.

Birkaszépségversenyt is rendeztek a Szentendrei Skanzenben. Szavazni tapssal és kiabálással lehetett a színes szalaggal megjelölt kisbárányokra. A győztes a ma született bárány lett, az állat másfél órával a verseny kezdete előtt jött a világra.

A tűzoltók vízágyúval locsolkodtak

A Baranya megyei Szabadszentkirályon a helyi önkéntes tűzoltó egyesület azzal ünnepelte egyéves fennállását, hogy autójukkal végigjárták a falu lányos házait, és erős vízsugárral végiglocsolták őket. Általában tömlőt használtak, de ahol a hely megengedte, ott az egyébként tömegoszlatásra is alkalmas vízágyú is előkerült. A locsolkodó lánglovagok nem voltak szolgálatban, így természetesen elfogadták a pálinkát, illetve minden egyéb adományt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!